Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.11.2019 08:00

V Hanušovskom kaštieli predstavia najnovšie akvizície múzea


Knihy grófa Štefana Esterházyho


Krajské múzeum v Prešove sprístupní vo svojom barokovom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou nezvyčajnú prezentáciu. Na jednom výstavnom mieste sa tak ocitnú najnovšie zbierky z fondov histórie, etnológie a umeleckej histórie.


Návštevníci tu uvidia rôzne nezvyčajné predmety, môžu spoznať ich príbeh a pôvodných majiteľov, ale aj ich remeselnú a spoločenskú cenu.

Názov výstavy „Z akvizície múzea“ je odvodený od procesu nadobúdania zbierkových predmetov. Hanušovské múzeum, ako zbierkotvorná inštitúcia pod taktovkou Krajského múzea v Prešove, chce takouto netradičnou formou prezentovať veci, ktoré nadobudlo počas obdobia rokov 2018 a 2019.

Múzeum chce takýmto spôsobom širokej verejnosti ozrejmiť neľahký nadobúdací proces, čiže akvizičný proces. Našou základnou úlohou je totiž vedeckým a odborným spôsobom nadobúdať, prezentovať a uchovávať vzácne zbierkové predmety,“ vysvetľuje Ing. Samuel Bruss, odborný pracovník Krajského múzea v Prešove – organizačná jednotka Kaštieľ a Archeopark Hanušovce.

Medzi najvzácnejšie prezentované predmety podľa neho nepochybne patrí kolekcia historickej tlače z obdobia baroka z  knižnice grófa Samuela Dessewffyho, niekdajšieho župana Šarišskej stolice. Ďalšou perličkou sú knihy grófa Štefana Esterházyho, nevlastného otca grófa Františka Dessewffyho, ktorý bol do roku 1820 majiteľom hanušovského kaštieľa.

Tieto vzácne historické tlače zachránil intelektuálny učiteľ Jozef Kolarčík Fintický po prechode ruského frontu v roku 1945 z kaštieľa z Fintíc.  Múzeum ich tento rok získalo do svojich fondov od jeho potomkov,“ prezradil Mgr. Ondrej Glod, historik Krajského múzea v Prešove – organizačná jednotka Kaštieľ a Archeopark Hanušovce.

Za výnimočnú považuje tiež vystavovanú kolekciu rodinných fotografií získaných darom od potomkov starobylého rodu Dessewffyovcov z marhaňskej vetvy a barokovú plastiku umučeného pána Ježiša Krista z Rafajoviec. Unikátnosť výstavy dopĺňa podľa neho aj zlátená porcelánová súprava z obdobia polovice 19. stor z Vranova nad Topľou či odpočívadlo z obdobia Louis Philippe z roku 1850.

Toto odpočívadlo patrilo židovskej rodine Alexandra Wohla – známeho obchodníka zo sušenými bylinami z Hanušoviec nad Topľou. K mimoriadnym akvizíciám však určite radíme aj časť získanej židovskej Tóry z 18. stor na pergamene, ktorá prezentuje prvú a druhú knihu Genezis,“ dodáva Glod.

Slávnostná vernisáž sa uskutoční v stredu 27. novembra 2019 v priestoroch kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou. Výstava potrvá do 30. decembra 2019.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2018
Návštevníci múzea môžu spoznávať históriu Domaše
Návštevníci hanušovského múzea môžu od utorka spoznávať prírodu Domaše, históriu zaniknutých obcí i výstavby tohto vodného diela, ale aj jeho súčasnosť. Tím pracovníkov pre nich pripravil výstavu pri príležitosti 50. výročia vzniku tejto nádrže, ktorú si verejnosť pripomenula vlani.
viac
31.07.2018
V kaštieli otvoria archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov
Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov v hanušovskom kaštieli čaká na svojich prvých návštevníkov. Slávnostne ju otvoria v posledný júlový deň (31.7.) o 16.00 h, keď vystúpi aj známy multiinštrumentalista Michal Smetanka s ukážkami hry na replikách pravekých hudobných nástrojov.
viac
29.11.2018
V hanušovskom kaštieli predstavia historické dominanty mesta
Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou môžu lepšie spoznať jedinečné mestské stavby, ktoré sa nachádzajú v jeho historickom jadre. Ide o dodnes zachované dominanty tohto dolnošarišského mestečka.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %