Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
14.04.2019 09:00

V Handlovej začali s triedením biologicky rozložiteľného odpadu


Ilustračná snímka


V Handlovej začali so separovaním biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) v rodinných domoch. Rozvoz nádob pre vybrané domácnosti zabezpečuje samospráva v spolupráci s mestskou spoločnosťou od tohto týždňa, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"Nádoby na separovanie bioodpadu rozváža mestská spoločnosť Hater - Handlová podľa jednotlivých lokalít v meste. Handlovčania bývajúci v rodinných domoch si nádoby o objeme 240 litrov prevezmú preberacím protokolom v určenom termíne v popoludňajších hodinách," uviedla Paulínyová.       

Rozvoz samospráva podľa nej naplánovala v dvoch etapách, prvá sa skončí 18. apríla a druhá sa začne 23. apríla. "Nádoby si obyvatelia budú môcť prevziať vždy v čase od 16.00 do 19.00 h. Nájdu v nich kalendár zvozu, tiež informácie, čo patrí a nepatrí do bioodpadu. Nádoby sú majetkom mesta," doplnila.       

S prvým rozvozom nádob začala mestská spoločnosť v tomto týždni v lokalite ulíc Mládežnícka, Pionierov, Gagarina, Jilemnického, Hurbanova, Kremnická a Kunešovská. Mesto bude postupne o ďalších lokalitách informovať na svojom webovom sídle a rozhlase. Prvý zvoz separovaného biologického odpadu z nádob naplánovala radnica na 13. mája.       

"Separácia BRO výrazne znižuje množstvo odpadu uloženého na skládku, čím môžeme predpokladať, že sa nebude enormne zvyšovať poplatok za nakladanie s odpadmi v meste. Bioodpady sú váhovo najväčšou zložkou komunálneho odpadu. Pri skládkovaní má bioodpad nedostatok kyslíka na rozklad, čím vznikajú plyny, ktoré zapáchajú a poškodzujú zdravie ľudí a ozónovú vrstvu zeme," dodala Paulínyová.       

Náklady na obstaranie nádob na BRO do handlovských domácností predstavovali 60tis. eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
06.12.2021
Za pol roka vytriedili obyvatelia takmer 20 ton kuchynského odpadu
Za pol roka vytriedili obyvatelia podtatranského mestečka Spišská Belá takmer 20 ton biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %