Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.09.2021 09:10

V Archeoparku Mikulčice – Kopčany sa uskutočnili Archeologické dni 2021


Mikulčice. Ilustračná snímka, zdroj: hradiska.sk


V Archeoparku Mikulčice – Kopčany sa počas víkendu uskutočnili Archeologické dni 2021, ktoré sú súčasťou projektu Interreg V-A SK-CZ, ktorí spoločne realizujú Juhomoravský kraj a Trnavský samosprávny kraj (TTSK).


Archeologické dni sú jednou z aktivít projektu. "Počas nich sa uskutočnil 'Jarmark řemesel' a súčasťou boli aj súboje stredovekých bojovníkov. Ďalšími aktivitami projektu je vydanie brožúry s informáciami o tomto území, ktoré bolo historicky spoločným. Takisto sme vyrobili filmový spot. Ten sme mali v pláne predstaviť na veľtrhoch Slovakiatour v Bratislave a Regiontour v Brne, ktoré sa, bohužiaľ, pre pandemické opatrenia neuskutočnia," uviedla pre TASR Ivana Lukášková z oddelenia cestovného ruchu Juhomoravského kraja.       

Územie Mikulčíc a Kopčian sa podarilo prepojiť lávkou v roku 2019. "Lávka prispela k zvýšenej návštevnosti oboch regiónov. V rámci aktuálneho projektu sme predstavili Kostol sv. Margity Antiochijskej, ktorý je súčasťou archeoparku na slovenskej strane," doplnil projektový manažér TTSK Martin Halabrín.       

V súčasnosti sa uskutočňuje na slovenskej strane aj rekonštrukcia ďalšej kultúrnej pamiatky v katastri obce Kopčany. "Ide o budovu Kačenárne a rekonštrukcia je rozdelená na dve etapy. Prvou je záchrana historickej časti, na ktorú sme získali nenávratný finančný príspevok od Ministerstva kultúry SR vo výške približne 370.000 eur a samotná obec prispela sumou 50.000 eur. Druhou je oplotenie samotného dvora a hospodársky objekt. V ňom sa plánuje informačné centrum, občerstvenie či sociálne zariadenia pre cykloturistov a návštevníkov archeoparku," povedal pre TASR starosta obce Kopčany Dušan Dubecký.       

Na moravskej strane je súčasťou archeoparku Slovanské hradište v Mikulčiaciach. "Je významnou kultúrnou pamiatkou predovšetkým vďaka svojmu stavu dochovania. Hradisko zaniklo na začiatku 10. storočia a čo je dôležité, nebolo poškodené ďalšou zástavbou a my sa na tomto mieste stretávame s históriou starou približne 1200 rokov,“ uviedla pre TASR vedúca Slovanského hradišťa v Mikulčiciach Gabriela Dreslerová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2019
Lávka ponad rieku Morava má podporiť prihraničný cestovný ruch
Lávku pre peších a cyklistov s dĺžkou 143 metrov uložil vo štvrtok vysokonosný žeriav ponad rieku Morava. Spojí archeopark s pamiatkami slovanského hradiska Veľkej Moravy pri moravských Mikulčiciach a lokalitu pri kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch.
viac
26.10.2019
Lávku ponad Moravu do Mikulčíc otvoria v utorok 29. októbra
Dielo vzniklo v spolupráci Trnavského samosprávneho kraja a Juhomoravského kraja, ako informoval Jaroslav Vacek z referátu komunikácie TTSK, s finančnou podporou programu Európskej únie Interreg, programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou.
viac
17.08.2021
Komárňanská nemocnica potrebuje najvzácnejšiu tekutinu
Krv je v zdravotníctve nenahraditeľnou tekutinou a inak tomu nie je ani v Nemocnici AGEL Komárno. Najmä v lete pociťujú pokles darcov, čo môže byť spôsobené dovolenkovým obdobím a sprísnenými pravidlami darcovstva, ktoré priniesla epidémia.
viac
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %