Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.10.2019 11:05

Lávku ponad Moravu do Mikulčíc otvoria v utorok 29. októbra


Lávka ponad rieku Morava, spájajúcu archeopark Mikulčice s lokalitou pri najstaršom slovenskom kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch pri Holíči.


Dielo vzniklo v spolupráci Trnavského samosprávneho kraja a Juhomoravského kraja, ako informoval Jaroslav Vacek z referátu komunikácie TTSK, s finančnou podporou programu Európskej únie Interreg, programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou.


Začiatok stavby sa datuje na september 2017, v úvode tohtoročného leta kovové premostenie uložili na pripravené betónové piliere. Hlavným cieľom medzinárodného projektu bolo prepojiť obce Mikulčice a Kopčany pre peších a cyklistov. Na moravskej strane bol vybudovaný cyklochodník spájajúci mikulčické hradisko s existujúcou sieťou lesných ciest vedúcich k lávke. Na slovenskej strane bola vybudovaná nová cyklotrasa a trasa pre peších turistov. TTSK musel pre účel projektu pristúpiť k odkúpeniu zhruba priľahlých 12.000 m2 pozemkov, aby mohla byť zabezpečená prístupová komunikácia. Celkový rozpočet projektu je 3,79 milióna eur, TTSK sa bude podieľať sumou 2,22 milióna eur.       

Po otvorení cesty sa spoja dve vzácne archeologické lokality, návštevníkom bude umožnený kontinuálny prechod v smere na obe náleziská, čo doteraz nebolo možné pre bariéru vodného toku.       

Lokalita Mikulčice - Kopčany patrí k najvýznamnejším centrám, spojených s misiou sv. Cyrila a Metoda a príchodom kresťanstva. Je unikátna svojimi archeologickými nálezmi, má štatút národnej kultúrnej pamiatky a ašpiruje tiež na zápis do zoznamu pamiatok UNESCO. No kým v lokalite Mikulčíc je vybudovaná moderná expozícia s návštevníckym centrom a v pláne sú ďalšie rozvojové projekty s návštevnosťou cez 33.000 ľudí za rok, slovenská strana len usiluje o oživenie a sprístupnenie významných pamiatok v lokalite Kopčian. Okrem románskeho kostolíka z 9. storočia autentický barokový ráz krajiny dotvárajú pamiatky z doby cisárovnej Márie Terézie - cisársky žrebčín, tzv. kačenáreň a neďaleký zámok Holíč, ktorý bol letným sídlom Habsburgovcov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2019
Lávka ponad rieku Morava má podporiť prihraničný cestovný ruch
Lávku pre peších a cyklistov s dĺžkou 143 metrov uložil vo štvrtok vysokonosný žeriav ponad rieku Morava. Spojí archeopark s pamiatkami slovanského hradiska Veľkej Moravy pri moravských Mikulčiciach a lokalitu pri kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch.
viac
26.06.2020
Obyvatelia navrhnú názov česko-slovenskej lávky
Slovenské Kopčany a české Mikulčice spája od októbra minulého roka nový cyklistický most. Stavba svojou unikátnosťou zaujala aj komisiu v súťaži Stavba roka 2019. O jej oficiálnom názve rozhodnú občania.
viac
27.09.2021
V Archeoparku Mikulčice – Kopčany sa uskutočnili Archeologické dni 2021
V Archeoparku Mikulčice – Kopčany sa počas víkendu uskutočnili Archeologické dni 2021, ktoré sú súčasťou projektu Interreg V-A SK-CZ, ktorí spoločne realizujú Juhomoravský kraj a Trnavský samosprávny kraj (TTSK).
viac
29.04.2022
Nový archeopark má podnietiť rozvoj cestovného ruchu v Novohrade
V lokalite Jarčanisko – Strieborná neďaleko obce Cinobaňa v okrese Poltár otvorili vo štvrtok (28. 4.) nový archeologický komplex.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %