Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.03.2021 04:05

Lávku na Krajinskom moste opäť otvorili pre peších a cyklistov


Krajinský most, snímka zdroj: zpiestan.sk


Po 16 mesiacoch sprístupnili opäť v Piešťanoch 262 metrov dlhú lávku pre peších a cyklistov na Krajinskom moste ponad rieku Váh. Jej obnova si vyžiadala osem mesiacov prác s celkovým nákladom viac ako 720-tis. eur.


 Na investícii sa podieľalo viacero subjektov, informoval primátor mesta Peter Jančovič.  Lávku uzatvorili pre zistenie havarijného stavu koncom novembra 2019. Víťaz verejného obstarávania Lumiza, s. r. o., Žilina začal s prácami v júli 2020, stavba je okrem komunikácie aj nositeľom inžinierskych sietí. Mestu na rekonštrukciu prispeli Trnavský samosprávny kraj a Trnavská vodárenská spoločnosť po 200.000 eur, Slovenský plynárenský priemysel – distribúcia a Slovak Telekom po 50.000 eur. Ich zástupcovia sa v piatok zúčastnili na prestrihnutí pásky. Ako uviedol primátor, mesto v tomto náročnom období využilo možnosť poskytnutia podpory štátu a preinvestovaná suma v roku 2020 z vlastných zdrojov mesta vo výške 226.170 eur bola štátom následne preplatená.       

"Rozhodnutie o uzatvorení lávky nebolo jednoduché, no po odkrytí sa ukázalo, že poškodenie nosných oceľových konštrukcií je ešte v horšom stave, ako konštatoval znalecký posudok," uviedol primátor. To spôsobilo aj posun termínu ukončenia prác. Odstávka mnohým obyvateľom, najmä zo susedných obcí, skomplikovala dochádzku do práce. "Dnes však vieme, že jej uzatvorenie i rozhodnutie opraviť bolo jediné správne," dodal Jančovič s tým, že lávka je nielen staticky vyhovujúca a obsahuje aj prvky s dlhou životnosťou, ale má aj nový vzhľad. "Na obnovu sme spojili sily a podarila sa dobrá vec. Lávka mala nejasné majetkovo-právne vzťahy, som rád, že sa podarilo dostať ich do poriadku, a tak sa mohlo konať verejné obstarávanie," povedal predseda TTSK Jozef Viskupič.       

Opravou v uplynulých mesiacoch prešiel aj samotný Krajinský most, ktorého vlastníkom je TTSK. Mesto Piešťany súbežne rekonštruuje aj susediaci peší Kolonádový most, ktorý spája mesto s Kúpeľným ostrovom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2020
Rekonštrukcia Kolonádového mosta pokračuje podľa harmonogramu
Rekonštrukčné práce na Kolonádovom moste v Piešťanoch pokračujú podľa harmonogramu a nateraz sú približne v polovici.
viac
25.04.2020
Cyklozdruženia považujú momentálne Krajinský most za nebezpečný
So žiadosťou o dočasné zníženie rýchlosti na Krajinskom moste v Piešťanoch sa v otvorenom liste na Trnavský samosprávny kraj (TTSK) i mesto Piešťany obrátili zástupcovia občianskych cyklozdružení.
viac
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
01.03.2021
Fontánu pri soche barlolámača chcú obnoviť podľa pôvodného projektu
Povestnou "čerešničkou" na končiacej sa obnove Kolonádového mosta v Piešťanoch by mala byť rekonštrukcia symbolu kúpeľného mesta – sochy barlolámača, ktorá stojí na jeho priečelí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %