Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.11.2021 08:00

Únia miest má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do NR SR


Únia miest Slovenska.


Únia miest Slovenska (ÚMS) má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do Národnej rady SR. Je presvedčená, že zmena volebného systému do NRSR je úzko previazaná s navrhovanými princípmi spravodlivej deľby moci v štáte a posilnením miestnej a regionálnej úrovne pri správe štátu.


Únia dlhodobo presadzuje zmenu volebného systému. Už v januári 2020 k tomu Snem ÚMS prijal uznesenie a schválil ucelený dokument "Dozrel čas na zmeny", ktorý obsahuje všetky požiadavky Únie v oblasti reformy verejnej správy smerom k centrálnej vláde a politickým stranám, vrátane návrhov na zmenu volebného systému.

Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Výhodou súčasného volebného systému je jeho férovosť a jednoduchosť. Nevýhodami sú však nevyváženosť a slabé zastúpenie regiónov. Cieľom navrhovaného riešenia za ÚMS je zachovať všetky výhody súčasného volebného systému, napraviť jeho nevýhody, a to všetko s minimálnym dosahom na voličov.“

Dokument „Dozrel čas na zmeny“ , ako vklad ÚMS do diskusie, bol pred voľbami zaslaný politickým stranám a po voľbách v roku 2020 Únia oslovila s týmito návrhmi šéfov koaličných politických strán a relevantných členov vlády SR. Namiesto petície sme uprednostnili, a stále uprednostňujeme, rokovania a požiadavky na začatie činnosti odbornej komisie. Jej cieľom má byť, podľa programového vyhlásenia vlády SR, analýza úpravy volebného systému a zmeny volebných obvodov vo voľbách do NR SR. Návrh ÚMS zachováva výhody súčasného modelu a posilňuje miestnu a regionálnu úroveň pri správe štátu. ÚMS petíciu považuje za krajné riešenie v prípade, ak nebude vládna koalícia ochotná súčasný volebný zákon zmeniť.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest bude mať, pri riešení aj tejto problematiky, svoju váhu a svoj prínos.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
25.02.2021
Vyhlásenie ÚMS k podpredsedovi vlády SR Š. Holému a k novele stavebného zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) dôrazne žiada podpredsedu vlády SR Štefana Holého, aby zvážil a zmenil svoj slovník voči voleným predstaviteľom samosprávy.
viac
11.06.2021
MŽP je pripravené diskutovať o zákonoch na záchranu Demänovskej doliny
Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
01.12.2021
Občania SR dôverujú viac mestám a obciam, než vláde
Únia miest Slovenska: „Dôveru obyvateľov voči predstaviteľom miest a obcí vnímame ako kľúčovú.“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %