Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.06.2021 12:30

MŽP je pripravené diskutovať o zákonoch na záchranu Demänovskej doliny


Snímka zdroj: (predolinu.sk).


Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


„Rezort podporuje diskusiu o situácii v Demänovskej doline a o petičných požiadavkách vrátane stavebnej uzávery,” informovalo tlačové oddelenie. Tvrdí, že MŽP je v stálom kontakte s aktivistami z občianskeho združenia Pre dolinu, ktoré petíciu spustilo. Ministerstvo od začiatku sleduje vývoj výstavby v Demänovskej doline a deklaruje, že stojí na strane ľudí a životného prostredia.

Aktivisti odovzdali do parlamentu petíciu na záchranu Demänovskej doliny s viac ako 110 000 podpismi. Žiadajú urýchlené riešenie zmien troch zákonov a prijatie 36 navrhovaných zmien a opatrení na zefektívnenie ochrany prírody v chránených územiach.

Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100 000 občanov, prerokuje Národná rada (NR) SR v pléne.

Kancelária NR SR reagovala, že petičná výzva nemá charakter petície, ale ide o podnet, ktorý má poslancov informovať o návrhoch súvisiacich s petíciou. Keďže medzi orgánmi oslovenými textom petície nie je uvedená NR SR, kancelária to považuje za doručenie "na vedomie". Predseda parlamentu Boris Kollár  preto podľa kancelárie nemá povinnosť predložiť petíciu alebo s ňou spojenú petičnú výzvu na rokovanie pléna NR SR.

Organizátori petície na záchranu Demänovskej doliny tvrdia, že nedostatky ich výzvy sú okrajové. Uznali, že parlament nemusí prerokovať petíciu. Žiadajú však prerokovať ich návrhy v príslušných parlamentných výboroch a po dohode vystúpiť v pléne parlamentu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
Enviroaktivisti odovzdajú vo štvrtok do NRSR petíciu s viac ako 120 000 podpismi
Environmentálna iniciatíva "Klíma ťa potrebuje" odovzdá vo štvrtok (22. 10.) dopoludnia do Národnej rady SR petíciu týkajúcu sa klimatickej krízy s viac ako 120 000 podpismi. Potvrdila to jedna z organizátoriek petície a iniciatívy Mladí za klímu Marta Fandlová.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
03.11.2021
V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty
V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.
viac
09.11.2021
Únia miest má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do NR SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do Národnej rady SR. Je presvedčená, že zmena volebného systému do NRSR je úzko previazaná s navrhovanými princípmi spravodlivej deľby moci v štáte a posilnením miestnej a regionálnej úrovne pri správe štátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %