Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.12.2021 02:25

TTSK chce motivovať deviatakov na štúdium nedostatočne obsadených odborov


Ilustračná snímka.


Informáciou o aktualizácii Regionálnej stratégie v stredných školách v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a doplnením zoznamu nedostatočne obsadených učebných odborov sa na stredajšej (8. 12.) schôdzi zaoberali poslanci TTSK.


Záujmom kraja, ako uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič, je cielene motivovať deviatakov k výberu niektorého z týchto odborov.

Medzi nedostatočne obsadené patria odbory mäsiar, krajčír dámskych odevov, chemik operátor, záhradnícka výroba a služby, obrábač kovov, murár a agropodnikateľ-farmár. „Do zoznamu sme iniciatívne zaradili aj odbor zdravotnícky asistent, hoci sa nám hlási dosť záujemcov. Reflektujeme totiž na dlhodobý dopyt po zdravotníkoch, ktorý pandémiou len vzrástol. Budúce študentky a študenti sa môžu tešiť na štipendium 50 eur mesačne počas prvých dvoch rokov, ako aj na ďalšie výhody známe z nášho systému duálneho vzdelávania. Ide najmä o bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi a bezplatné ubytovanie v našich internátoch po celú dĺžku štúdia,“ avizoval Viskupič.

Napríklad odbor mäsiar otvára Stredná odborná škola (SOŠ) v remeslách a službách v Senici, na uplynulý školský rok mala naplánovaných troch žiakov pri potrebe trhu 30. Neštudoval ani jeden, v tomto školskom roku odbor takisto neštuduje nikto. Chemik operátor na SOŠ chemickej v Hlohovci mal byť vlani obsadený ôsmimi žiakmi, potreba trhu bola 37. Neštudoval ani jeden, v tomto roku sú ôsmi. Odbor zdravotnícky asistent sa študuje na troch zdravotníckych školách v Trnave, Skalici a Dunajskej Strede, spolu ho navštevuje 150 študentov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2018
Kraj ocenil najlepších študentov štipendiom
Pri príležitosti Dňa študentstva sa župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič rozhodol oceniť najlepších študentov, ktorí vynikajú v športovej, vedeckej, či mimoškolskej činnosti.
viac
19.09.2019
Stredné školy budú súťažiť v poskytovaní prvej pomoci
Stredné školy a gymnázia v Trnavskom samosprávnom kraji budú súťažiť v poskytovaní prvej pomoci. Trnavská župa spúšťa súťaž, ktorá naučí mladých ľudí poskytnúť základnú prvú pomoc.
viac
16.03.2020
Stredoškoláci z Trnavského kraja majú vlastné participatívne rozpočty
Po podpore občianskych aktivít i dotáciách pre mestá a obce sa Trnavský samosprávny kraj (TTSK) rozhodol spustiť pilotný projekt participatívneho rozpočtu (PR) pre stredné školy.
viac
11.03.2023
Brožúra stredných škôl 2023 je už k dispozícii
Končíte základnú školu a stále ste sa nerozhodli na akú strednú školu v Žilinskom kraji sa prihlásiť? Pomôže vám prehľad odborov v príručke stredných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %