Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.08.2020 01:10

Trnavská župa zintenzívňuje cezhraničnú spoluprácu s Juhomoravským krajom


Snímka z rokovania.


Delegácia vedená trnavským županom Jozefom Viskupičom navštívila v dňoch 20. a 21. augusta 2020 Juhomoravský kraj.


Oficiálnej zahraničnej pracovnej cesty sa zúčastnili aj podpredsedovia kraja, primátorka Skalice a zároveň poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky, ako aj starosta obce Dolná Krupá. Piatkovému rokovaniu župana s hejtmanom Bohumilom Šimekom vo štvrtok predchádzali zasadnutia tematických pracovných skupín na témy stredného školstva a vzdelávania, udržateľnej mobility a využívania prírodného a kultúrneho potenciálu.

„Juhomoravský kraj prirodzene považujeme za jeden z našich najbližších partnerských regiónov. Teším sa, že po viacerých stretnutiach s hejtmanom Šimekom súvisiacich s novou lávkou cez rieku Morava sa nám podarilo zorganizovať aj návštevu v brnianskom sídle kraja. Presvedčili sme sa o chuti a potrebe zintenzívniť našu cezhraničnú výmenu skúseností a zároveň sme sa dohodli na spustení nových spoločných projektov,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Župan s hejtmanom sa stotožnili s názvom „Lávka Veľkej Moravy,“ ktorú v ankete verejnosti vybrali hlasujúci z oboch krajov. Po zapísaní do evidenčných systémov Českej a Slovenskej republiky sa tento názov stane oficiálnym. Osadenie tabule by mohlo prebehnúť už na konci septembra.

Na základe dobrej skúsenosti s výstavbou tejto lávky, ktorá bola spolufinancovaná z Programu cezhraničnej spolupráce INTERREG, sa zástupcovia krajov dohodli na príprave návrhu obdobného postupu v prípade rekonštrukcie mosta spájajúceho Lanžhot a Brodské.

Predmetom rokovania bolo aj zosúladenie postupu a pokračovanie snahy o zápis Archeoparku Mikulčice-Kopčany vrátane kostola sv. Margity Antiochijskej z 9. storočia do zoznamu lokalít svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Z rokovaní vyplynul aj zámer vytvorenia Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého zakladajúcimi členmi by sa mali stať oba kraje. Úlohou tohto zoskupenia bude posilnenie súdržnosti pohraničných regiónov prostredníctvom podpory spolupráce na miestnej úrovni.

V piatok položili členovia delegácie kytice k pamätným doskám na miestach tragickej smrti Danuši Muzikářovej a Stanislava Valehracha, ktorí sa 21. augusta pred 51 rokmi stali obeťami represií socialistického režimu voči protestujúcim pri príležitosti prvého výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

Dohoda o partnerstve a vzájomnej spolupráci medzi Trnavským samosprávnym krajom a Juhomoravským krajom bola podpísaná v roku 2006.

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2021
VII. Výzva Euroregión Tatry na realizáciu individuálnych mikroprojektov
Zväzok Euroregión „Tatry“ vyhlásil VII. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na realizáciu individuálnych mikroprojektov.
viac
25.08.2021
Kontrola nákupov za verejné peniaze patrí do konceptu otvoreného vládnutia
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák prijal pozvanie od splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla na prezentáciu práce úradu na októbrovom Týždni otvoreného vládnutia.
viac
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
20.12.2021
Trnavský a Juhomoravský kraj vytvorili zoskupenie EZÚS Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj vytvorili Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Vzniklo v čase, keď si kraje pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %