Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.03.2023 09:30

Tretina odpadu v Horných Rakovciach bola biologického pôvodu


Ilustračná snímka: (tasr).


Približne tretinu zo 640 kilogramov zmesového komunálneho odpadu z vybraných nádob na sídlisku Horné Rakovce v Turčianskych Tepliciach tvorili zvyšky odpadu z kuchyne.


Ukázala to environmentálna akcia, ktorú v týchto dňoch pripravila samospráva v spolupráci s miestnymi technickými službami (TS) a odborníkmi. Informoval o tom primátor Igor Hus.

"Na environmentálnej akcii zameranej na triedenie odpadu sme si vyskúšali, ako to je s komunálnym odpadom v Horných Rakovciach. Na veľkú plachtu pred budovou gymnázia TS vysypali komunálny odpad z viacerých náhodne vybraných kontajnerov," načrtol Hus.

Pod dohľadom skúsených odborníkov z firmy, ktorá vyhodnotí výsledky tejto akcie, sa dobrovoľníci podľa neho niekoľko hodín prehŕňali v komunálnom odpade a triedili ho. "Najväčšou zložkou, ktorá do zmesového odpadu vôbec nepatrila, bol kuchynský odpad. Napriek umiestneným nádobám špeciálne na zvyšky z kuchyne v komunále stále končí množstvo potravín. Išlo o zemiakové šupky, jogurty, mäso, salámy, dokonca nedojedené jedlá z reštaurácie ešte zabalené v plastových obaloch," priblížil.

Z celkového množstva zmesového odpadu v objeme 640 kilogramov až 240 kilogramov tvoril práve kuchynský odpad. "Mladšia generácia, ktorá sa bola pozrieť na proces triedenia, už presne vedela, kde čo patrí. Potrvá to roky, ale asi treba k pocitu zodpovednosti pri zaobchádzaní s vlastným odpadom začať u tých najmenších," skonštatoval Hus.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Štefan Škultéty: Čerpanie eurofondov je kľúčové z hľadiska regionálneho rozvoja
Predsedovia odborných sekcií Rady ZMOS nám prezradili, ako vnímajú samosprávu v tomto volebnom období a čomu sa venujú ich sekcie. V aktuálnom vydaní Obecných novín odpovedá primátor Turčianskych Teplíc a predseda sekcie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a kúpeľníctva Rady ZMOS Štefan Škultéty.
viac
07.12.2016
Výstava fotografií zachytáva ľudí v rôznych životných situáciách
Výstava bude verejnosti sprístupnená od 7. 12. 2016 do 19. 12. 2016 vo výstavných priestoroch Mestského úradu v Turčianskych Tepliciach.
viac
15.06.2018
V rámci Dní mesta bude radnica i oceňovať
Turčianske Teplice ožijú počas nasledujúcich dní podujatím Dni mesta. Na obyvateľov i návštevníkov čaká od dnes do nedele (15. a 17.6.) kultúrny program, samospráva ocení i vybrané osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj a dobré meno kúpeľného mesta.
viac
28.01.2020
Obyvatelia budú môcť opäť využívať mestské poukážky
Samospráva Turčianskych Teplíc začala s vydávaním mestských poukážok obyvateľom. Tí ich môžu využiť pri platení na kultúrnych podujatiach či ako zľavu z poplatku za komunálny odpad. Informovala o tom radnica na oficiálnej stránke mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %