Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.05.2021 04:55

OLO spúšťa digitalizáciu zberných nádob na odpad


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavský samosprávny kraj


Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu spúšťa v hlavnom meste digitalizáciu zberných nádob na odpad. Umiestni na ne RFID štítky.


Následná pasportizácia má sprehľadniť štruktúru vlastníkov a pripraviť nádoby na zber ďalších informácií, aby sa nastavil efektívnejší systém zvozu odpadu. TASR o tom informovala Linda Golejová z OLO.       

Digitalizácia nádob bude doplnená osadením snímacích zariadení na zberové vozidlá, čo umožní automatické zaznamenanie výsypu nádoby, ako aj súradnice miesta výsypu. "Ako prvé budú mať RFID štítok nádoby vskladových priestoroch OLO, aby všetky nádoby, ktoré pôjdu do obehu, už boli označené. Inštalácia štítkov v prvýchmestských častiach Rusovce, Čunovo aJarovce bude prebiehať od 31. mája," uviedla Golejová.       

V nasledujúcich etapách postupne označí firma nádoby v mestských častiach podľa harmonogramu. Kritériom je počet rodinných domov v danej mestskej časti. Ako posledné budú označené nádoby vmestskej časti Staré Mesto, ktorá je podľa OLO špecifická vzhľadom na zástavbu, hustotu aj prístup knádobám. Zberné nádoby budú označené RFID štítkom v deň odvozu odpadu jednotlivých nádob podľa harmonogramu.         

"Je potrebné, aby zberné nádoby, ktoré obyvatelia využívajú (čierna, hnedá, žltá, modrá, zelená), nechali prístupné, pokým nebudú opatrené RFID štítkom. O etapách pasportizácie bude OLO priebežne informovať dotknuté mestské časti aich obyvateľov. Z pohľadu obyvateľov Bratislavy je digitalizácia bezplatná," spresnila Golejová.       

Jedným z prvých krokov v rámci projektu je inventarizácia a pasportizácia všetkých zberných nádob vspráve spoločnosti OLO, čo predstavuje 85.000 nádob. Štítok na nádobe bude v kombinácii so snímacím zariadením namontovaným na zberovom vozidle slúžiť na potvrdenie výsypu nádoby, budú v ňom aktualizované prípadné zmeny údajov a tiež zabezpečí sledovanie životného cyklu nádoby. Označovanie sa netýka žltých a modrých vriec určených na zber triedeného odpadu z rodinných domov.      

 Inštalácia sledovacieho zariadenia sa bude týkať všetkých zberových vozidiel, teda 92 áut. "Zariadenie automaticky zaznamenáva všetky úkony realizované vpriebehu zvozu odpadu, identifikuje nádoby oprávnené na zvoz, dátum, čas a GPS súradnice miesta výsypu,“ vysvetlila Golejová. Analýza dát v centrálnom informačnom systéme OLO bude prebiehať vniekoľkých etapách do februára 2022. Po ich vyhodnotení dôjde k návrhu efektívnejších procesov avoľbe technológií, ktoré umožnia OLO vytvoriť systém nakladania sodpadmi, ktorý má priniesť obyvateľom kvalitnejšiu službu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Je investovanie do podzemných kontajnerov správnym rozhodnutím?
V Liptovskom Mikuláši, ale i v Moldave nad Bodvou či v ďalších slovenských mestách inštalovali prvé podzemné kontajnery na zber odpadu z domácností a šéfovia ich radníc sa optimisticky vyjadrujú, že postupným zavedením na celom „svojom“ území prispejú ku zvýšeniu odpadovej kultúry.
viac
13.11.2017
Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob potrvá do konca novembra
Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave ukončia 30. novembra. Opätovný odvoz bude prebiehať od 1. marca 2018. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.
viac
10.08.2020
Prešov plánuje zber bioodpadu od júla budúceho roka
Mesto Prešov považuje za reálne začať so separovaním kuchynského bioodpadu od januára 2021 tak, aby systém fungoval plynulo.
viac
25.07.2023
Pomôcť národným parkom sa dá aj prostredníctvom zálohovania
Boj proti litteringu, zálohovanie a zároveň pomoc národnému parku. Tieto tri veci je možné urobiť súčasne, keď v Tatranskom národnom parku vhodíte zálohovanú fľašu do na to určenej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %