Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.06.2022 09:30

Analýza kuchynského odpadu v Lamači potvrdila dobrú kvalitu triedenia


Ilustračná snímka: (tasr).


V bratislavskom Lamači sa uskutočnila historicky prvá analýza biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu z domácností na Slovensku.


"Výsledky preukázali veľmi dobrú kvalitu vytriedenia a čistoty kuchynského odpadu," informovala Alexandra Kolarik z občianskeho združenia (OZ) Zenzo, ktoré spolu s OZ Priatelia Zeme – SPZ, pracovníkmi bratislavského magistrátu i mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadov (OLO) prieskum organizovalo. V Lamači sa uskutočnil preto, lebo práve v tejto mestskej časti sa začal pilotný zber kuchynského bioodpadu v hlavnom meste.

Analýzou prešlo 735,75 kilogramu (kg) kuchynského odpadu z bytových domov a 99,46 kg kuchynského odpadu z rodinných domov. "Z analyzovanej vzorky pochádzajúcej z bytových domov tvoril kuchynský odpad 88,99 percenta. Ďalších 7,41 percenta tvoril odpad zo záhrad a 2,62 percenta tvorili kompostovateľné vrecká. Nerozložiteľné odpady tvorili 0,57 percenta znečistenia," uviedla Kolarik. "Vo vzorke z rodinných domov tvoril kuchynský odpad vyše 97 percent, 2,33 percenta bolo zastúpených kompostovateľnými vreckami. Nerozložiteľné odpady tvorili 0,25 percenta znečistenia," dodala.

Na základe analýz skonštatovala, že v oboch prípadoch bolo znečistenie veľmi nízke, a to aj v porovnaní s inými európskymi metropolami. "V nemeckom Mníchove sa napríklad znečistenie kuchynského odpadu pohybuje okolo piatich percent," upozornila.

Čísla podľa nej dokazujú, že Bratislava sa môže stať premiantom v nakladaní s odpadmi v Európe. Zdôrazňuje zároveň nevyhnutnosť ďalšej osvety a informovanosti verejnosti o dôležitosti triedenia.

V Lamači zaviedli zber kuchynského odpadu na jeseň 2021, v priebehu prvých mesiacov aktuálneho roka sa zber rozšíril aj do ďalších mestských častí metropoly.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2021
Poďme hovoriť o budúcnosti zeleného Slovenska!
Občianske združenie Zenzo usporadúva svoj prvý webinár, na ktorom sa dozviete o cieľoch združenia, ako aj o spôsoboch zavedenia efektívnych systémov a prístupov k odpadovému hospodárstvu pre samosprávy. Online podujatie sa uskutoční v utorok 30. marca so začiatkom o 9-tej hodine.
viac
11.10.2021
V Lamači spúšťajú od pondelka zber kuchynského bioodpadu
V bratislavskom Lamači spúšťajú od pondelka (11. 10.) zber kuchynského bioodpadu. Pôjde o prvú mestskú časť v hlavnom meste, kde bude takýto zber zavedený. Magistrát ho chce postupne budúci rok v spolupráci s mestskou firmou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) rozšíriť do ostatných mestských častí.
viac
09.11.2021
V Lamači vyzbierali za necelý mesiac skoro 16 t kuchynského bioodpadu
Za prvé štyri týždne zberu kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu sa v bratislavskom Lamači vyzbieralo 15,85 tony, ktoré putujú na ďalšie spracovanie. Informuje o tom mestská časť, v ktorej sa 11. októbra začal pilotný projekt zberu kuchynského biodpadu v hlavnom meste.
viac
01.07.2022
So zberom kuchynského odpadu začnú v auguste v Rači
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne od augusta začne aj v mestskej časti Rača. Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) by mala odvetrávacie kuchynské košíky a kompostovateľné vrecká distribuovať od 15. do 27. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %