Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.03.2021 01:30

Poďme hovoriť o budúcnosti zeleného Slovenska!


Ilustračná snímka.


Občianske združenie Zenzo usporadúva svoj prvý webinár, na ktorom sa dozviete o cieľoch združenia, ako aj o spôsoboch zavedenia efektívnych systémov a prístupov k odpadovému hospodárstvu pre samosprávy. Online podujatie sa uskutoční v utorok 30. marca so začiatkom o 9-tej hodine.


Zúčastniť sa ho môže každý záujemca po vyplnení registračného formulára. Počas webinára sa dozviete príklady dobrej praxe zavedenia nástrojov PAYT – Pay as you throv (Zaplať za to, čo vyhodíš), zvyšovanie miery triedenia, redukcia skládkovania, ako aj priblíženie ďalších prístupov a nástrojov. Jedným z prednášajúcich bude aj náš medzinárodný expert na systémy zberu odpadov Marco Jurgenssen Ricci, MSc, ktorého projekty triedeného zberu sú považované za najúspešnejšie európske príklady z praxe. Webinár bude v slovenskom a anglickom jazyku (simultánne tlmočený) a prebiehať bude online na platforme Zoom.

Skúsenosti a know-how svojich členov a expertov teraz Zenzo prináša na Slovensko, ktoré by malo splniť environmentálne záväzky Európskej únie, zefektívniť nakladanie s odpadmi a zabezpečiť spravodlivejší a transparentnejší systém odpadového hospodárstva. Experti už dnes pomáhajú s prípravou štúdie o nastavení nového zberu kuchynského odpadu pre mesto Bratislava. Keďže naše hlavné mesto svoj odpad energeticky zhodnocuje, čas na zavedenie nového zberu z domácností má do konca roku 2023. Napriek tomu kroky smerom k splneniu európskych záväzkov podniká Bratislava v spolupráci so Zenzom už teraz.

Zenzo pôsobí na Slovensku od minulého roku a spája zahraničných i domácich expertov v oblasti odpadového hospodárstva. Členovia občianskeho združenia majú medzinárodné skúsenosti a know-how v optimalizovaní schém triedeného zberu, predchádzaní vzniku odpadov a navrhovaní efektívnych riešení pre nakladanie s odpadom. Tieto skúseností sú pripravení zdieľať so slovenskými samosprávami. To všetko s ohľadom na udržateľnosť, ako aj na environmentálny a finančný benefit pre samosprávy a obyvateľov.

 

Program webinára

8:45 - 9:00 hod. Online prezencia a pripojenie do virtuálnej miestnosti

9:00 - 9:15 hod. Predstavenie OZ Zenzo

9:15 - 9:45 hod. Zavedenie zberu od dverí a PAYT systémov v slovenských podmienkach

9:45 - 10:15 hod. Náš medzinárodný expert na systémy zberu odpadov Marco Ricci – príklady zo zavedenia zberu od dverí v európskych mestách s príkladnými výsledkami (s mierou vytriedenia vyššou ako 80 %)

 

Pozvánku na webinár nájdete TU.

Registračný formulár: https://forms.gle/4d9sf3vTzamapYRF9

 

Autor: (OZ Zenzo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
22.06.2021
Posledné dni pred ostrým štartom triedenia kuchynských odpadov
Od 1. júla sa naostro spúšťa zber a triedenie kuchynského biologického odpadu (KBO). Po vlaňajších mesiacoch príprav slovenských obcí a miest a po polovici tohto roka sú niektoré na tento krok pripravené dobre, ďalšie čiastočne a iné nedostatočne.
viac
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %