Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.11.2021 11:40

Košice sú z pohľadu nakladania s odpadmi najekologickejším mestom


Pohľad na Košice.


Košice sú z pohľadu nakladania s odpadmi najekologickejším mestom. Vyplýva to z výpočtov, do ktorých je zarátaná aj recyklácia kovov, ktorá má zásluhu na lepších štatistikách.


Uhlíková stopa Košíc je na úrovni 132 kilogramov ekvivalentu oxidu uhličitého (CO2) na jednu tonu komunálneho odpadu. Nasleduje Bratislava s hodnotou 243. Všetky ostatné krajské mestá majú uhlíkovú stopu nad 350 kíl ekvivalentu CO2 na tonu komunálneho odpadu. V najnovšej analýze to uviedla analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Krajské mestá, v závislosti od spôsobu spracovania komunálneho odpadu, zanechávajú rozdielnu uhlíkovú stopu. Miera triedenia či recyklácie v krajských mestách z roka na rok rastie. Zásluhu na lepších štatistikách má podľa Sadovskej vysoký podiel kovov v triedenom zbere. "Práve tento faktor bol aj pri stanovení uhlíkovej stopy nakladania s odpadom v krajských mestách rozhodujúcim a zároveň skresľujúcim. Príspevok recyklácie kovov predstavuje totiž až 85 percent všetkých zabránených emisií skleníkových plynov," konštatuje Sadovská. Dodala, že odborníci považujú vysoké množstvo kovov triedenom zbere za neúmerne vysoké.

Najväčšiu uhlíkovú stopu zanecháva ukladanie odpadov na skládky. Tvorí sa tam skleníkový plyn metán a z jednej tony skládkovania komunálneho odpadu sa vyprodukuje 870 až 880 kíl ekvivalentu oxidu uhličitého. Na Slovensku vlani skončilo na skládkach 1,17 milióna ton komunálneho odpadu, čomu zodpovedá uhlíková stopa jeden milión ton ekvivalentu oxidu uhličitého. "Obdobnú uhlíkovú stopu za sebou zanechá 15 000 osobných automobilov, ktoré počas roka každý deň prejdú trasu Bratislava – Košice a späť," podotkla Sadovská.

Tvrdí, že menšie emisie skleníkových plynov vznikajú pri premene odpadu na elektrinu a teplo v zariadeniach na energetické využitie odpadov. "Premenou odpadu na elektrinu a teplo síce dochádza k emisii skleníkových plynov, ale na druhej strane dochádza aj k nemalej úspore emisií, ktoré by vznikli vo väčšom množstve pri výrobe energií z klasických fosílnych zdrojov," vysvetlila analytička.

Rovnaký princíp určovania vplyvu na zmenu klímy sa používa aj pri vyhodnocovaní "zabránených" emisií v prípade kompostovania a recyklácie. Zabránené emisie sú také, ktoré neboli vypustené do ovzdušia vďaka použitiu postupov s nižšími alebo žiadnymi emisiami. Odpad sa tam stáva zdrojom a vďaka tomu dochádza podľa Sadovskej k ušetreniu energie a úsporám pri výrobe primárneho materiálu, a teda k „zabráneniu“ vzniku emisií skleníkových plynov.

Približuje, že v prípade kompostovania bioodpadu je čistá hodnota emisií mínus 74 kilogramov ekvivalentu oxidu uhličitého na jednu tonu odpadu. "Pri recyklovaní jednej tony odpadu sa úspora pohybuje v rozpätí mínus 181 kíl ekvivalentu CO2 v prípade elektroodpadu až po mínus 5891 kíl ekvivalentu CO2 pri textile," poznamenala analytička.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2019
SR zvýšila za 10 rokov produkciu komunálneho odpadu o 30 percent
Slovensko za posledných 10 rokov zvýšilo produkciu komunálneho odpadu o približne 30 percent. Slovensko v roku 2018 vyprodukovalo 2,3 milióna ton komunálneho odpadu.
viac
18.12.2020
Envirorezort predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ponúka kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu. Informoval o tom hovorca MŽP Pavol Fejér.
viac
14.12.2021
Košická aj bratislavská spaľovňa KO znižovali a znižujú uhlíkovú stopu
Energetické zhodnocovanie odpadov v dvoch slovenských spaľovniach komunálnych odpadov (KO) – v Bratislave a Košiciach – sa podpisuje na znižovaní uhlíkovej stopy.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %