Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.12.2020 01:30

Envirorezort predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy


Ilustračná snímka.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ponúka kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu. Informoval o tom hovorca MŽP Pavol Fejér.


Kalkulačka bude pracovať s údajmi o spôsobe dopravy, bývania či spotreby. Pri bývaní sa bude úroveň spotreby vyhodnocovať cez energetické parametre domu a cez množstvo používaných spotrebičov.

„Prínos 'uhlíkovej kalkulačky' spočíva v špecifikácii jednotlivých zdrojov emisií týkajúcich sa našich osobných pomerov a správania sa. Takto si môžeme zmeniť všeobecnú predstavu o globálnej klimatickej kríze na konkrétnu realitu nášho každodenného správania sa,” uvádza Fejér.

Kalkulačka podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja pomáha pochopiť, že globálne znečistenie emisiami sa skladá z gramov a kilogramov, ktorými planétu zaťažuje každý. „Pri tejto uhlíkovej kalkulačke si ľahko všimneme, že sú v nej položky, ktoré jednotlivec ovplyvní len ťažko (spôsob vykurovania jeho bytovky), ale aj také, pri ktorých je rozhodnutie iba v našich rukách. Ochrana Zeme pred klimatickou krízou tak prestáva byť abstraktnou hrozbou a vidíme, že je aj našou osobnou voľbou,” povedal Budaj.

Kalkulačku pripravil Inštitút environmentálnej politiky, dostupná je na webe inštitútu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
26.10.2020
MŽP chce merať znečistenie pri každej cementárni
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce merať znečistenie pri každej cementárni. Na základe meraní by malo byť možné vypracovať relevantné hodnotenie kvality ovzdušia. Uviedol to odbor komunikácie MŽP.
viac
24.02.2021
Poplatky za znečisťovanie ovzdušia sa majú zvýšiť
Poplatky za znečisťovanie ovzdušia sa po viac ako 22 rokoch majú zvýšiť. Zmeny avizuje minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
16.11.2021
Košice sú z pohľadu nakladania s odpadmi najekologickejším mestom
Košice sú z pohľadu nakladania s odpadmi najekologickejším mestom. Vyplýva to z výpočtov, do ktorých je zarátaná aj recyklácia kovov, ktorá má zásluhu na lepších štatistikách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %