Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
09.09.2024 12:15

Trenčín 2026 prináša konkrétne tipy pre udržateľnejšie kultúrne podujatia


Trenčín 2026


Konkrétne tipy pre organizátorov kultúrnych podujatí v Trenčianskom kraji prináša Manuál zelenej kultúrnej produkcie. Dokument pripravilo Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 v spolupráci s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky (INCIEN).


Informoval o tom Patrik Kubizna, spoluautor dokumentu z tímu Trenčín 2026.        

Projekt EHMK sa podľa neho zaviazal nielen prinášať kultúru, ktorá poukazuje na prírodné dedičstvo, ale aj organizovať kultúrne podujatia s ohľadom na životné prostredie.         

"Dokument poslúži nielen pri organizovaní podujatí v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry. Môže byť inšpiráciou a nástrojom pre všetkých kultúrnych organizátorov a organizátorky v regióne. Cieľom manuálu je otvoriť diskusiu, ako realizovať kultúrne podujatia udržateľnejším spôsobom," doplnil Kubizna.         

Podľa Ivany Maleš z INCIEN je dokument navrhnutý tak, aby previedol všetkými fázami kultúrnej produkcie - od prípravy, cez realizáciu, až po ukončenie projektu. Venuje sa hlavným oblastiam kultúrnej produkcie, ako sú technická produkcia, odpadové hospodárstvo, zabezpečenie stravovania, ubytovanie, výber lokácie, transport, výzdoba, komunikácia a výroba umeleckých diel.         

"Manuál obsahuje všeobecné odporúčania pre každú oblasť kultúrnej produkcie, ako aj konkrétne tipy prispôsobené pre Trenčín a Trenčiansky región. Zároveň prináša príklady organizácií, ktoré už realizujú svoje podujatia udržateľným spôsobom a môžu slúžiť ako inšpirácia pre ostatných," doplnila Maleš.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2019
Gelnica získala na viacero podujatí dotácie z Fondu na podporu umenia
Viacero podujatí, ktoré sa v Gelnici budú tento rok konať, podporil Fond na podporu umenia (FPU). Ako pre TASR povedal vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu Gelnica Milo Janáč, mesto každoročne organizuje desiatky rôznych podujatí.
viac
08.08.2019
Záleží na každom názore
Žilinská župa pripravila nový projekt, cieľom ktorého je prispieť k zlepšeniu kvality poskytovaných služieb a efektívne reagovať na potreby návštevníkov svojich inštitúcií. Od prvého augusta spustila online prieskum vo svojich múzeách, galériách, knižniciach, ale i divadlách.
viac
16.07.2021
Bratislava má novú kultúrnu scénu, otvorili ju v Sade J. Kráľa
V bratislavskom Sade Janka Kráľa otvorili vo štvrtok novú kultúrnu scénu, ktorá spestrí program 46. ročníka mestského festivalu Kultúrne leto.
viac
14.08.2021
Očkovanie prináša výhody aj pre kultúru
Podľa nových pravidiel sa budú môcť kultúrne podujatia konať počas všetkých stupňov COVID automatu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %