Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.03.2022 10:35

Tohtoročná Hodina Zeme bude hodinou solidarity s ľuďmi a planétou


Ilustračná snímka: (tasr).


Tohtoročná Hodina Zeme, ktorá pripadá na sobotu 26. marca, bude hodinou solidarity s ľuďmi a planétou. WWF Slovensko pripravuje v Bratislave podujatie, ktoré vyvrcholí výstavou kresieb lesa, ktorý sa na Hodinu Zeme rozsvieti.


Za WWF Slovensko o tom informovala Andrea Settey Hajdúchová.

Podujatie každoročne spája mestá, firmy i jednotlivcov vo viac ako 190 krajinách sveta. Symbolickým zhasnutím spoločne upriamujú pozornosť na environmentálne hrozby, ktorým čelí planéta. "Našou snahou je chrániť prírodu, no to je možné len v mieri. V týchto náročných časoch chceme na Hodinu Zeme vyjadriť solidaritu s ľuďmi a s planétou. Symbolickým zhasnutím pamiatok, reklamných pútačov či svetiel v domácnostiach na jednu hodinu pozývame ľudí z celého sveta, aby sa spojili a volali po bezpečnej, spravodlivej a udržateľnej budúcnosti pre všetkých," uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

WWF Slovensko v rámci Hodiny Zeme 2022 organizuje podujatie pre rodiny s deťmi na Primaciálnom námestí v Bratislave. Súčasťou podujatia bude maľovanie lesa, ktorý bude viditeľný až potom, ako zhasne osvetlenie Primaciálneho námestia, Primaciálneho paláca a Starej radnice. Akcia sa začína od 17.00 h, nočná galéria sa rozsvieti o 20.30 h. "Maľovať s nami budú známi výtvarníci, ktorých diela by sme radi následne vydražili a výťažok použili na pomoc Ukrajine, v ktorej sa s každým dňom pokračujúceho vojnového konfliktu prehlbuje humanitárna kríza, ale aj dopady na prírodu, ktorá je tu jedinečná," uviedla Settey Hajdúchová.

Hodina Zeme vznikla z iniciatívy WWF v roku 2007 v Austrálii a upozorňovala na dôsledky zmeny klímy. Od roku 2011 sa koná aj na Slovensku, a to z iniciatívy Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a Slovenského zväzu astronómov. Spočiatku Hodina Zeme u nás upriamovala pozornosť na svetelné znečistenie, ktoré astronómov limituje v pozorovaniach. Od roku 2016 sa k organizovaniu podujatia pridalo WWF Slovensko a kampaň zamerala pozornosť na dôsledky klimatickej krízy, poškodzovanie prírody, vymieranie druhov rastlín a zvierat a pozýva ľudí a firmy, aby zmenili správanie a snažili sa žiť v rámci limitov planéty. Podujatie má tradíciu už i na Slovensku. Každý rok symbolicky vypínajú osvetlenie hrady, zámky, mestá i obce, ale aj reklamy súkromných spoločností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Tribečské múzeum oslávi Deň Zeme podujatím Zem je len jedna
Budovať kladný vzťah k prostrediu, v ktorom žijeme, je cieľom podujatia Zem je len jedna, ktoré pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Sprístupnené bude od 19. do 28. apríla a určené je najmä pre deti materských a žiakov základných škôl.
viac
17.05.2022
Trnava privíta expertov na cyklodopravu, reč bude aj o Pláne obnovy
Už tento týždeň sa v Trnave uskutoční podujatie Cyklomestá 2022 s podtitulom konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Určená je najmä zástupcom samospráv a odbornej verejnosti, ponúkne však aj zaujímavý sprievodný program pre širokú verejnosť.
viac
22.09.2022
Témou tohtoročného jarmoku budú dožinky
Témou tohtoročného tradičného jarmoku v Bánovciach nad Bebravou budú ľudové tradície, remeslá a folklór v spojení s ukončením hospodárskej sezóny a oslavou úrody.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %