Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.03.2022 11:40

Thurzov dom po obnove ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka


Thurzov dom.


Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici ašpiruje rozsiahlou obnovou na titul Kultúrna pamiatka roka – Fénix. TASR o tom v utorok informovalo SSM, ktorému už v roku 2007 udelili ocenenie za reštaurovanie unikátnej Zelenej siene.


Thurzov dom prešiel kompletnou rekonštrukciou fasád a historického podzemia, a preto sa uchádza o priazeň odbornej poroty, ako aj širokej verejnosti.

„Vynovili a zatraktívnili sme zázemie pre návštevníkov, výstavné priestory a zreštaurovali sme fasády tak, aby sa stal znovu najkrajším domom Banskej Bystrice. Sanovali sme suterénne priestory, ktoré po stáročiach otvárame verejnosti a pracujeme na inštalácii novej stálej expozície o histórii stredného Slovenska s akcentom na jeho metropolu a príbeh domu samotného,“ uviedol riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Podľa neho je Thurzov dom jednou z najvýznamnejších architektonických pamiatok mesta pod Urpínom. Tvorí neodmysliteľnú súčasť historického jadra Námestia SNP, ktoré je od roku 1955 vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu.

Thurzov dom bol počas SNP zasiahnutý nevybuchnutou nemeckou leteckou bombou. Po vojne mala nasledovať asanácia. Jeho osud sa podarilo zvrátiť a zachrániť údajne vďaka stavebno-historickému prieskumu českého architekta Alfreda Piffla v roku 1948. Následne sa pristúpilo k adaptácii domu na múzejné účely. Krajské múzeum v ňom privítalo prvých návštevníkov roku 1958. Poveternostné vplyvy však zanechali stopy svojho pôsobenia a opäť sa dočkal odbornej obnovy vďaka finančnej podpore zriaďovateľa – Banskobystrického samosprávneho kraja.

„Realizátor stavby objekt obnovoval s odbornou spôsobilosťou pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica. Do prác zahrnul všetky tri fasády domu. Reštaurovanie sa uskutočnilo náročnými konzervačnými a rekonštrukčnými spôsobmi, zameranými na zachovanie umelecko-remeselných a výtvarných hodnôt,“ zdôraznil Pecník s tým, že podzemné priestory budú slúžiť na prezentačné, spoločenské a výstavné účely.

Do súťaže kultúrnej pamiatky roka sú zaradené pamiatky, ktoré sa podarilo obnoviť v rokoch 2020 a 2021. Organizátorom je ministerstvo kultúry. Hlasovať môže verejnosť už počas týchto dní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2017
Rozhodnite o najkrajšej obnovenej národnej pamiatke a vyhrajte
Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP) spustil na svojej facebookovej stránke Vaše SPP verejné hlasovanie v súťaži o najkrajšie obnovenú pamiatku.
viac
03.11.2021
Obnovené pamiatky môžu súťažiť o Fénixa
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Ich majitelia sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Kultúrna pamiatka roka - Fénix. Informovali o tom z rezortu kultúry.
viac
25.04.2022
Najkrajšia národná kultúrna pamiatka sa nachádza v Galante
Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante sa stal víťazom hlasovania verejnosti o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku v 15. ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix a získa Cenu Nadácie SPP. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich.
viac
10.05.2023
Kultúrna pamiatka roka spoznala svojich víťazov
Kultúrnymi pamiatkami roka a držiteľmi ceny Fénix sa v rámci 16. ročníka súťaže stali Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne, Meštiansky dom číslo 12 na Námestí SNP v Banskej Bystrici a mestská veža v Brezne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %