Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.04.2022 03:20

Najkrajšia národná kultúrna pamiatka sa nachádza v Galante


Snímka zdroj: (MK SR).


Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante sa stal víťazom hlasovania verejnosti o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku v 15. ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix a získa Cenu Nadácie SPP. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich.


Ministerstvo kultúry SR vyhlasuje súťaž Kultúrna pamiatka roka – Fénix už od roku 2004 a jej stabilným partnerom je Nadácia SPP. Na stránke www.kpr-fenix.sk našli hlasujúci za každou pamiatkou príbehy spojené so silnými šľachtickými rodmi, vizionárskymi obchodníkmi, či inými osobnosťami svojej doby, ale i tajomstvami cirkvi.

Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante s jeho obnovenou južnou vežou zvíťazil v online hlasovaní verejnosti s obrovským náskokom. Veža kaštieľa je neoddeliteľnou súčasťou erbu mesta Galanta, ktorého dejiny sú úzko spojené s rodom Esterházyovcov. Celý príbeh kaštieľa, ktorý získava Cenu Nadácie SPP, spolu s príbehmi kandidátov na držiteľov ďalších cien v rámci súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix, sú naďalej dostupné TU.

Všetkých 31 prihlásených národných kultúrnych pamiatok dôkladne posudzovala odborná porota zložená zo špičkových odborníkov na architektúru, dejiny umenia, reštaurovanie, ale aj zástupcov Ministerstva kultúry SR a Nadácie SPP. Počas slávnostného galavečera bude predstavených 12 nominovaných pamiatok, z ktorých vzídu víťazi a držitelia troch cien Kultúrna pamiatka roka – Fénix.

Odborná porota zároveň udelí jedno čestné uznanie. Ministerstvo kultúry SR a partneri súťaže, spoločne s odbornou porotou, udelia tiež titul „Adept na kultúrnu pamiatku roka – Fénix“. Traja držitelia Fénixa si preberú osvedčenie o udelení ceny priamo z rúk ministerky kultúry a zároveň získajú finančnú odmenu vo výške 10 000 eur od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP.

Slávnostný galavečer z odovzdávania cien Kultúrna pamiatka roka – Fénix odvysiela RTVS na Jednotke 7. mája 2022 o 21.30 h. Hostiteľom galavečera bude víťaz uplynulého ročníka – Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne.

Autor: (MK SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2018
Ministerstvo ocení najlepšie zrekonštruované pamiatky na Slovensku
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocení najlepšie zrekonštruované pamiatky na Slovensku. Víťazi súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2017 budú známi na budúci týždeň. TASR o tom informovali z rezortu kultúry.
viac
03.11.2021
Obnovené pamiatky môžu súťažiť o Fénixa
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Ich majitelia sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Kultúrna pamiatka roka - Fénix. Informovali o tom z rezortu kultúry.
viac
16.03.2022
Thurzov dom po obnove ašpiruje na titul kultúrna pamiatka roka
Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici ašpiruje rozsiahlou obnovou na titul Kultúrna pamiatka roka – Fénix. TASR o tom v utorok informovalo SSM, ktorému už v roku 2007 udelili ocenenie za reštaurovanie unikátnej Zelenej siene.
viac
10.05.2023
Kultúrna pamiatka roka spoznala svojich víťazov
Kultúrnymi pamiatkami roka a držiteľmi ceny Fénix sa v rámci 16. ročníka súťaže stali Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne, Meštiansky dom číslo 12 na Námestí SNP v Banskej Bystrici a mestská veža v Brezne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %