Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.05.2021 03:15

Takmer 650 ľudí z kultúry sa pre plán obnovy obrátilo na predstaviteľov EK


Ilustračná snímka.


Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií.


Žiadajú ich, aby pri schvaľovaní Plánu obnovy a odolnosti SR venovali pozornosť chýbajúcim investíciám do kultúry a kreatívneho priemyslu a viedli dialóg s vládou SR o zaradení kultúry do predložených reforiem. Za organizátorov otvoreného listu o tom informovala Zora Jaurová.

Plán obnovy a odolnosti SR, ktorý vláda nedávno predložila EK, podľa signatárov listu úplne ignoruje oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu, ktorá patrí v celej Európe k pandémiou najväčšmi postihnutými a zdecimovanými oblasťami a podľa údajov Národnej banky Slovenska utrpel tento sektor najväčšie ekonomické škody aj na Slovensku.

V liste upozorňujú aj na to, že počas prípravy slovenského plánu obnovy nebol kultúrny a kreatívny sektor nijakým spôsobom zahrnutý do jeho tvorby či zapojený do konzultácií. „Po zverejnení materiálu v apríli 2021 vznikla hromadná pripomienka v rámci legislatívneho procesu, v ktorej viac ako 2000 prestížnych signatárov z kultúrneho a kreatívneho sektora žiadalo vládu o prehodnotenie priorít RRF (Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti) a zaradenie kapitoly týkajúcej sa kultúry a kreatívneho priemyslu. Táto pripomienka nebola vládou SR akceptovaná,” pripomenuli.

Otvorený list konštatuje aj to, že zahrnutie kultúry a kreatívneho priemyslu do plánu obnovy by nielen významne prispelo k digitálnej a zelenej transformácii Slovenska, ale prinieslo by aj vysokú hodnotu za peniaze pri obnove ekonomiky a zvyšovaní kvality života.

Premiér Eduard Heger reagoval, že plán obnovy bol tvorený na základe nevyhnutných potrieb SR. „Slovensko dlhé roky spalo a po voľbách sme ho našli v mnohých oblastiach vo veľmi zlom stave. Preto sme museli plán obnovy prispôsobiť tomuto stavu,” povedal Heger. Dodal, že plán naplnil národné potreby aj odporúčania EK.

Európska komisia má o schvaľovaní slovenského plánu obnovy a odolnosti rozhodovať v najbližších týždňoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2017
Slovenské mestá a obce dostanú prostriedky na rozvoj občianskej spoločnosti
Európska komisia pridelila slovenským mestám a obciam ďalšieho takmer pol milióna eur na rozvoj občianskej spoločnosti.
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
20.12.2021
O prvú platbu z Plánu obnovy požiadame v apríli 2022
Slovensko sa minulý týždeň zaradilo medzi prvé krajiny v Európskej únii, ktoré sú plne pripravené na realizáciu plánu obnovy a majú vyrokovanú a schválenú Operačnú dohodu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %