Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.12.2021 11:35

O prvú platbu z Plánu obnovy požiadame v apríli 2022


Ilustračná snímka.


Slovensko sa minulý týždeň zaradilo medzi prvé krajiny v Európskej únii, ktoré sú plne pripravené na realizáciu plánu obnovy a majú vyrokovanú a schválenú Operačnú dohodu.


Ide o zmluvu medzi Slovenskom a Európskou komisiou, ktorá je zásadná pre to, aby sme si mohli žiadať o platby z fondu obnovy. Okrem Slovenska ju zatiaľ podpísalo Španielsko a Francúzsko. Prvú žiadosť o platbu plánuje Slovensko podať už v apríli 2022.

Operačná dohoda je kľúčový dokument, ktorý je podmienkou k predloženiu prvej žiadosti o platbu v hodnote 458 miliónov eur. Detailne popisuje čiastkové kroky, ktoré povedú jednotlivé ministerstvá k splneniu záväzných míľnikov a cieľov – teda kľúčových reforiem a investícii v pláne obnovy. Dokument zároveň upravuje spôsob, ako budeme vykazovať pokrok v plnení plánu.

Slovensko bude Európskej komisii reportovať plnenie míľnikov a cieľov dvakrát ročne. Prvú žiadosť o platbu si podáme už v druhom štvrťroku budúceho roka. Na to, aby sme si túto žiadosť mohli podať, musíme Európskej komisii vykázať uspokojivé plnenie všetkých vopred naplánovaných míľnikov a cieľov. V prvej žiadosti ide spolu o 14 míľnikov.

V súvislosti s plánom obnovy tento týždeň (14. 12. 2021) vláda schválila aj štatút Rady vlády pre plán obnovy, ktorá bude pôsobiť ako poradný orgán a ktorej cieľom je zabezpečiť dialóg s odbornou verejnosťou a relevantnými stranami vrátane vykonávateľov, zamestnávateľov, odborov, záujmových združení, obchodných komôr a neziskového sektora v otázkach týkajúcich sa implementácie plánu. Viac informácií o prvej žiadosti o platbu si môžete prečítať na webstránke plánu obnovy.

Autor: (vlada.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
Nájdu sa peniaze na environmentálne zodpovedné odstavenie skládok?
V minulom roku zaznamenalo Slovensko 39-percentnú mieru recyklácie komunálnych odpadov (KO), pričom právne záväzným európskym cieľom je recyklovať 50 percent KO v roku 2020 a postupne dosiahnuť 65 percent v roku 2035. Prvý cieľ Slovensko nesplní.
viac
09.09.2020
Ako bude vyzerať Strategický plán SR pre investície z eurofondov 2021-2027?
Rezort výstavby, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil návrh čerpania eurofondov v novom programovom období 2021-2027 prostredníctvom Strategického investičného plánu Slovenska alebo v ktorom sa má investovať takmer 13 mld. eur z eurofondov.
viac
26.05.2021
Takmer 650 ľudí z kultúry sa pre plán obnovy obrátilo na predstaviteľov EK
Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %