Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
30.09.2024 05:10

SZA: Na oblohe začína byť na Slovensku pozorovateľná dlhoočakávaná kométa


Snímka zdroj: TASR


Na oblohe začína byť v týchto dňoch na Slovensku pozorovateľná jasná dlhoočakávaná kométa C/2023 A3. Začiatkom októbra bude veľmi nízko nad obzorom ráno pred východom Slnka a 10. októbra sa presunie na večernú oblohu.


Začne sa obdobie jej najlepšej pozorovateľnosti, aj keď ho bude čiastočne rušiť svit Mesiaca. TASR o tom informoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov (SZA).

"Kométu nájdeme spočiatku po západe Slnka len nízko nad západo-juhozápadným obzorom, no podmienky sa budú postupne zlepšovať, nájdeme ju na stále tmavšej oblohe. Chvost kométy môže dosiahnuť dĺžku až 20 stupňov a jej dobrá viditeľnosť bez ďalekohľadu bude asi do 20. októbra, ďalekohľadom až do polovice decembra," uviedol.         

Zväz podotkol, že kométa C/2023 A3 bola objavená nezávisle 22. februára 2023 systémom ATLAS v Južnej Afrike a 9. januára 2023 observatóriom na Purpurovej hore v Číne. V dobe objavu bola ešte za dráhou planéty Jupiter vo vzdialenosti viac ako jedna miliarda kilometrov, no výpočet jej dráhy ju podľa neho predurčoval na jednu z najjasnejších komét ostatných desaťročí.         

Ako doplnil, kométa bola v perihéliu, najbližšom bode dráhy k Slnku, 27. septembra tohto roka, len vo vzdialenosti necelých 59 miliónov kilometrov od Slnka, teda bližšie ako planéta Merkúr. "Keďže kométa prelet okolo Slnka prežila a nerozpadla sa, bude peknou ozdobou oblohy. K Zemi sa priblíži 12. októbra len na 71 miliónov kilometrov a začne sa obdobie jej najlepšej viditeľnosti," dodal SZA.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
25.06.2022
Nové menšinové obce na Slovensku od januára 2023
Výbor pre národnostné menšiny na svojom júnovom zasadnutí prerokoval aj návrh nového vládneho nariadenia, na základe ktorého sa rozširujú menšinové jazykové práva v 160 obciach.
viac
14.03.2023
Hodina Zeme opäť pripomenie, aké dôležité je myslieť na našu planétu
Už 25. marca si o 20:30 h (miestneho času) prostredníctvom Hodiny Zeme pripomenieme dôležitosť našej planéty. Práve vtedy sa na celom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach.
viac
23.08.2023
Charita zbiera školské pomôcky pre deti z chudobných rodín
Slovenská katolícka charita (SKCH) organizuje aj tento rok zbierku školských pomôcok pre deti z chudobných rodín. Potrvá do polovice septembra. Zberné miesta sú dostupné po celom Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %