Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.04.2023 03:20

Ku koncu marca na Slovensku zaznamenali vyše 35 druhov sťahovavých vtákov


Ilustračná snímka: (tasr).


Ku koncu marca na Slovensku zaznamenali viac ako 35 druhov sťahovavých vtákov. Sú medzi nimi druhy, ktoré zimujú v Afrike, napríklad bociany biele aj čierne, lastovičky, belorítky, penice čiernohlavé či kačica chrapačka.


Informovala o tom Zuzana Lackovičová zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife (SOS/BirdLife) Slovensko pri príležitosti Medzinárodného dňa vtáctva, ktorý pripadá na 1. apríla.

"Prílety vtáctva potrvajú do začiatku mája, keď zo zimovísk doletia aj posledné druhy, ako napríklad červenák karmínový či kolibiarik sivý," priblížila Lackovičová. Zo vzácnych druhov, ktoré sa vrátili na svoje tradičné hniezdiská, spomenula napríklad trsteniarika tamariškového, ktorý na Slovensku historicky a pravidelne hniezdi len na Parížskych močiaroch pri Gbelciach.

"Jeho hniezdna populácia tu dosahuje severnú hranicu rozšírenia na Slovensku a predstavuje celkovo desať až 15 hniezdiacich párov," dodala. Zaznamenaný bol aj návrat vzácnych lyžičiarov bielych, ktorých pravidelná hniezdna kolónia sa nachádza na Senianskych rybníkoch. "Lyžičiare tu hniezdia v počte 20 až 40 párov," informoval Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko.

Sťahovavé vtáky čelia počas migrácie mnohým hrozbám a často patria medzi ohrozené druhy. Sú vystavené nelegálnemu lovu a strácajú vhodné územia na odpočinok, vyhľadávanie potravy a prezimovanie. "Neútešná situácia ich často čaká aj na hniezdiskách, kde sa im podmienky zhoršujú v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva, lesníctva, klimatickej zmeny či prenasledovaním a pytliactvom," uviedla organizácia.

Populácie druhov z nášho územia migrujú eurázijsko-africkými migračnými trasami. Mnohé využívajú migračné koridory. Najvýznamnejšie sú juhovýchodná migračná trasa vedúca cez Bospor, juhozápadná trasa vedúca cez Gibraltár, trasa vedúca cez Taliansko a Stredozemné more. "Niektoré vtáčie druhy však migrujú v širokých frontoch naprieč krajinou a Stredozemným morom smerom do Afriky," dodali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
17.03.2022
Do Nižnej Olšavy priletel prvý bocian na Slovensku
Do obce Nižná Olšava v okrese Stropkov priletel na svoje hniezdo bocian biely. Podľa koordinátora sčítania bocianov na Slovensku Miroslava Fulína ide o prvého jedinca, ktorý priletel celkovo na Slovensko.
viac
21.03.2023
Vo Zvolene a okolí bude séria podujatí k Medzinárodnému dňu lesov
Národné lesnícke centrum (NLC) – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky vo Zvolene pripravilo aj tento rok kampaň pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov, ktorý si pripomíname každoročne 21. marca. Témou aktuálneho 11. ročníka je Zdravé lesy pre zdravých ľudí.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %