Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.03.2020 04:00

Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity


Jeleň lesný (Cervus elaphus). Autorka snímky: (Erika KOVÁCSOVÁ).


Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.


Lesy majú teda nezastupiteľnú funkciu pri zachovaní biodiverzity. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

„Na Ústave ekológie lesa sa v rámci svojich výskumných aktivít dlhodobo venujeme problematike biodiverzity lesov, rozvíjame medzinárodnú spoluprácu v danej oblasti a participujeme na riešení viacerých projektov. Týkajú sa napríklad biodiverzity lesov mierneho pásma a udržateľnosti hospodárenia v nich,” hovorí riaditeľka ústavu Ľubica Ditmarová.

Najväčšou hrozbou pre biodiverzitu je podľa nej ničenie alebo pretváranie prírodných stanovísk, ako napríklad masové odlesňovanie, vysúšanie mokradí, rozširovanie ornej pôdy a pasienkov, pokračujúca urbanizácia a využívanie prírodných zdrojov.

Doplnila, že na Slovensku sú najviac poškodené ekosystémy mokrade a lesy. Biodiverzita je však v porovnaní s okolitými krajinami ešte relatívne dobre zachovaná. „Na území SR sa nachádza viac ako 11 000 druhov rastlín, húb a rias a okolo 28 000 rôznych druhov živočíchov,” uviedla Ditmarová.

Medzinárodný deň lesov vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) v roku 2012. Organizujú ho Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN, Fórum OSN o lesoch v spolupráci s vládami, Partnerstvom pre spoluprácu v oblasti lesov a ďalšími organizáciami. Krajiny sveta vyzývajú, aby vyvíjali úsilie na lokálnej, národnej a medzinárodnej úrovni a organizovali aktivity na zvýšenie povedomia o význame lesov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
07.06.2021
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.
viac
04.04.2023
Ku koncu marca na Slovensku zaznamenali vyše 35 druhov sťahovavých vtákov
Ku koncu marca na Slovensku zaznamenali viac ako 35 druhov sťahovavých vtákov. Sú medzi nimi druhy, ktoré zimujú v Afrike, napríklad bociany biele aj čierne, lastovičky, belorítky, penice čiernohlavé či kačica chrapačka.
viac
03.02.2024
ŠOP: Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí
Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí, ktorí čerpali z nich obživu. Urbanizácia, ako aj poľnohospodárstvo sa však stali hlavnou príčinou devastácie mokraďových lokalít. Poukázala na to Štátna ochrana prírody SR pri príležitosti Svetového dňa mokradí, ktorý pripadá na piatok 2. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %