Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.11.2020 08:20

Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky


Snímka zdroj: (tasr).


Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.


Projekt je zameraný na monitoring vybraných skupín živočíchov a rastlín, ktoré indikujú aktuálnu kvalitu ekosystému, ktorý bol pozmenený výstavbou areálu závodu na výrobu automobilov v nitrianskom priemyselnom parku.

„V rámci prvotných etáp projektu sa monitoring sústreďuje na retenčné a vsakovacie nádrže areálu automobilky. Retenčné nádrže sa preukázali ako vhodný ekosystémový prvok v priemyselnom areáli, okrem vodozádržných opatrení majú aj funkcie habitatov, čo následne podporuje aj ostatné druhy živočíchov v trofickom reťazci. Predstavujú ostrovy zelene, v ktorých rastú kvitnúce rastliny, tvoria úkryt a prostredie pre hniezdenie živočíchov, sú to vhodné napájadlá a zimoviská,” informovalo vedenie univerzity.

V rámci biomonitoringu sa potvrdili či zistili aj vzácne druhy živočíchov, čo reprezentuje postupné obnovenie biodiverzity a nových vhodných stanovíšť v silne antropogénne zasiahnutom území. Znamená to, že v priemyselnom areáli závodu je možné pozorovať obnovu ekosystémov, vyplýva z prvých výsledkov projektu. „Ukazuje sa, že po výstavbe automobilových závodov, ktoré sú projekčne navrhnuté a vyhotovené v súlade so základnými environmentálnymi princípmi, je možná čiastočná obnova pôvodných alebo tvorba nových ekosystémov v rámci týchto areálov,” skonštatoval Ivan Baláž z Fakulty prírodných vied UKF.

Zmluvu o spolupráci pri biomonitoringu a ochrane biodiverzity v areáli fabriky v priebehu nasledujúcich dvoch rokov podpísali zástupcovia spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia a UKF v Nitre v júni minulého roka. V rámci spolupráce sa bude vykonávať biomonitoring a vznikne takzvaná zelená zóna zložená z ekologických plôch, ktoré by mali prispieť k prilákaniu a ochrane vybraných druhov živočíchov. Experti z fakulty budú na základe zmluvy pravidelne vykonávať biomonitoring vybraných druhov drobných živočíchov.

Automobilka sa nachádza v blízkosti Zoborských vrchov, prírodnej rezervácie Lupka a rieky Nitra, ktoré sú významnými zdrojmi biodiverzity. V jeho okolí žijú živočíšne druhy typické pre takýto pahorkatinový a otvorený typ krajiny. Ekologické plochy v závode budú zložené z pôvodných druhov krov, lúčnych bylín a tráv, ktoré vytvoria biotopy pre hmyz a drobné stavovce. Ich súčasťou budú aj vodné plôšky - napájadlá pre vtáky a obojživelníky, ako i špeciálne kamenné kopy určené pre plazy. Zelená zóna, ktorá takto vznikne, zvýši biodiverzitu územia, vytvorí pre tieto živočíchy optimálne podmienky na úkryt, rozmnožovanie a prirodzený život. Prínosom projektu bude aj podpora hniezdenia dravých vtákov a sov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2017
Pre mládež vzniknú ďalšie nové športoviská
Bratislavská regionálna dotačná schéma podporila v minulom roku množstvo projektov a inak tomu nebolo ani tento rok, kedy sa o finančnú podporu prihlásilo veľa zaujímavých projektov, či už na podporu turizmu, rozvoja vidieka, kultúry alebo mládeže a športu.
viac
07.01.2020
KSK chystá projekt za 6,6 milióna eur na ochranu a obnovu biodiverzity v lesoch
Košický samosprávny kra chce z eurofondov realizovať projekt na ochranu a obnovu biodiverzity v lesných ekosystémoch. Celkový rozpočet projektu, ktorý má trvať dva roky na prenajatých lesných pozemkoch v kraji, je 6,6 milióna eur.
viac
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
26.06.2020
Aj v priemyselných areáloch môže byť príroda zaujímavá
V ČOV Rakytovce narátali až 39 vtáčích druhov. Počet vtáčích druhov je vysoký kvôli brehovým porastom neďalekého Hrona, ale aj vďaka projektu pre podporu biodiverzity, ktorý firma realizuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %