Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.03.2023 02:25

Rozprávkovú noc zažije takmer 23 000 slovenských detí


Ilustračná snímka: (tasr).


Slovensko sa v piatok zapája do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom. V poradí 18. ročník rozprávkovej noci plnej dobrodružstva, kreativity a súťaží zažije bezmála 23 000 detí na viac ako 416 miestach.


Informuje o tom Spolok slovenských knihovníkov a knižníc, ktorý podujatie koordinuje na Slovensku od roku 2006.

Do Noci s Andersenom 2023 sa zapojilo rekordných 416 slovenských verejných a školských knižníc, základných a materských škôl, centier pre deti a rodiny, ale aj rôznych kultúrnych centier vo všetkých regiónoch Slovenska s celkovým počtom 22.731 zúčastnených detí. V porovnaní s predpandemickým obdobím sa počet zapojených detí zdvojnásobil. V roku 2019 nocovalo 10.000 detí v takmer 240 knižniciach a školách.

Rozprávkové podujatie sa prvýkrát koná pod záštitou dočasne poverenej ministerky kultúry SR Natálie Milanovej na celoštátnej úrovni. "Noc s Andersenom už mnoho rokov prostredníctvom neopakovateľných zážitkov šíri lásku k čítaniu a knihám. Vytvára možnosť stretnutí nielen s hrdinami z príbehov, ale aj širokou škálou ľudí, ktorí sa možno v očiach detí stanú čitateľskými hrdinami. Hrdinami, ktorí na vlastnom príklade ukážu deťom krásu knižných príbehov a navedú ich na cestu k stovkám príbehov otvorením knihy," uviedla Milanová k podujatiu, v rámci ktorého si každá knižnica, škola alebo iná inštitúcia pripravuje pre svojich návštevníkov a "nocľažníkov" svoj vlastný originálny program. Spoločným základom sú knižné príbehy a knižní hrdinovia. Zážitok z programu v nočnej alebo netradičnej knižnici, múzeu či škole podporuje u detí pozitívny vzťah k čítaniu i knižniciam. Tie navštívia spisovatelia, ilustrátori, hudobníci či majstri ľudových remesiel, aby deťom čítali rozprávky, hrali divadielka.

Deti si prostredníctvom súťaží, hier, tvorivých dielničiek, zážitkových prednášok pripomenú aj okrúhle výročia spisovateľov a výtvarníkov pripadajúce na tento rok – Krista Bendová, Svetozár Mydlo, a Andersenovu rozprávku Škaredé káčatko, ktorá vyšla pred 180 rokmi, či dobrodružný román Cesta okolo sveta od Julesa Verna, ktorý vyšiel pred 150 rokmi.

Noc s Andersenom prvýkrát zorganizovali v roku 2000 v Knižnici Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherskom Hradišti. Počas 22 rokov sa z komorného podujatia stalo medzinárodné podujatie, do ktorého sa zapájajú knižnice v rôznych končinách sveta. Slovensko je po Českej republike druhou krajinou s najvyšším počtom zapojených knižníc. Takmer 86.000 detí na celom svete bude nocovať na viac ako 1700 miestach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2021
Univerzitná noc literatúry 2021 z pohodlia gauča
Ani do roka a do dňa sme sa nedočkali zásadnejšej zmeny v opatreniach súvisiacich s pandemickou situáciou na Slovensku, preto aj 8. ročník Univerzitnej noci literatúry bude opäť prebiehať online.
viac
11.05.2021
Noc múzeí a galérií bude 15. mája online aj prezenčne
Tretia májová sobota (15. 5.) bude na Slovensku patriť celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 17. ročník prebehne online i prezenčne.
viac
13.07.2022
Netradičné spoznávanie dejín Slovenského národného povstania
Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko prináša tretí ročník interaktívnych komentovaných prehliadok zameraných na dôležitú etapu dejín Slovenska: druhú svetovú vojnu a Slovenské národné povstanie.
viac
05.04.2023
Na Fiľakovskom hrade sa opäť uskutoční Palócka Veľká noc
Na Fiľakovskom hrade sa i tento rok uskutoční tradičná Palócka Veľká noc. V poradí 16. ročník podujatia na Veľkonočný pondelok (10. 4.) verejnosti priblíži maďarské i slovenské tradície. Informovala o tom riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Fiľakovo Eva Tóthová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %