Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
19.03.2024 05:10

Sviatky jari v Horehronskom múzeu naladia ľudí na veľkonočnú atmosféru


Ilustračná snímka (TASR)


V predveľkonočnom období organizuje Horehronské múzeum spolu s miestnym odborom Živeny v Brezne tradičnú predajnú výstavu, prezentujúcu výrobky spojené s Veľkou nocou. Podujatie Sviatky jari sa začína 19. marca a potrvá do 27. marca.


Ponúkne rôzne druhy kraslíc, korbáče upletené z vŕbových prútov, výrobky z keramiky a dreva či rôzne jarné dekorácie, zdobené medovníky i veľkonočné sviečky. TASR o tom informovala Martina Ťažká z múzea.         

"Počas výstavy sa bude konať prezentácia kraslíc zapojených do súťaže o NAJ kraslicu pod názvom Veľkonočná pisanka. Vyhlásilo ju Horehronské múzeum a v rámci nej môžu návštevníci hlasovať za "svoju" kraslicu, a prispieť tak k udeleniu titulov Zlatá, Strieborná a Bronzová veľkonočná pisanka," uviedla Ťažká.         

Spestrením výstavy budú aj tvorivé dielne, počas ktorých si návštevníci na Kvetnú nedeľu (24. 3.) o 15.30 h vyrobia kraslicu technikou odrôtovania. Presný postup práce ukáže a naučí dlhoročná breznianska krasličiarka Marta Kaštanová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2020
Horehronské múzeum "rozkvitne" ornamentmi na tradičnom odeve i keramike
V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament vždy významné miesto. Objavoval sa v bohatých variáciách založený na geometrických, florálnych či figurálnych motívoch na tradičnom odeve alebo keramike.
viac
05.10.2021
Priestory Horehronského múzea budú patriť tajuplným bytostiam
Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí je názov nového zážitkového podujatia, ktoré bude v priestoroch Horehronského múzea v Brezne verejnosti prístupné od 30. októbra do 4. decembra.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
28.10.2023
Horehronské múzeum pripravilo zážitkové podujatia pre prázdninujúce deti
Horehronské múzeum v Brezne pripravilo pre rodiny s deťmi prázdninové zážitkové podujatia. Jedno sa uskutoční v nedeľu (29. 10.) o 15.00 h v mestskej veži, druhé v utorok (31. 10.) o 11.00 h v múzeu pod názvom Zmrazenie momentu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %