Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.03.2023 10:35

Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek


Ilustračná snímka.


Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.


Prihlásiť sa a doručiť tri súťažné kraslice je možné od 14. do 24. marca. Informovala o tom Martina Ťažká z múzea.

Na súťaži sa môže zúčastniť ktokoľvek, kto má chuť ukázať svoju zručnosť a šikovnosť. Kraslice musia byť zhotovené zo škrupín – výduviek prepeličích, slepačích, husacích, kačacích a pštrosích vajec. Výrobca môže použiť rôzne tradičné aj inovatívne techniky zdobenia.

"Veríme, že tak ako predtým, aj teraz sa do súťaže zapoja výrobcovia z celého Slovenska a dúfame, že prezentovať svoju šikovnosť sa odhodlajú i ľudia z nášho horehronského regiónu," konštatovala Ťažká s tým, že v tomto roku vytvorili špeciálnu kategóriu pre žiakov základných a stredných škôl.

Hodnotiť sa bude v troch kategóriách. V prvej vyberú najkrajšiu kraslicu návštevníci výstavy Sviatky jari, ktorí za svoju favoritku zahlasujú formou hlasovacích lístkov alebo na facebookovej stránke múzea "lajknutím". V druhej kategórii bude rozhodovať porota, ktorá víťaznému výrobcovi udelí titul Zlatý pisár/Zlatá pisárka. Tretia patrí krasličiarkam a krasličiarom zo škôl a najúspešnejší získa titul Mladá veľkonočná pisanka. Bližšie informácie sú zverejnené na www.horehronskemuzeum.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2018
Horehronské múzeum otvorilo tradičnú predajnú vianočnú výstavu
Niekoľkoročná tradícia vianočných výstav v Horehronskom múzeu v Brezne pokračuje aj tento rok usporiadaním predajnej výstavy Čaro a krása Vianoc.
viac
27.08.2020
Horehronské múzeum otvorí v piatok výstavu 90 rokov slovenského hokeja
Horehronské múzeum v Brezne si od 28. augusta do 18. októbra bude prostredníctvom výstavy pripomínať 90 rokov slovenského hokeja, ktorú pripravilo so Slovenským olympijským a športovým výborom a jeho múzeom.
viac
11.11.2020
Horehronské múzeum "rozkvitne" ornamentmi na tradičnom odeve i keramike
V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament vždy významné miesto. Objavoval sa v bohatých variáciách založený na geometrických, florálnych či figurálnych motívoch na tradičnom odeve alebo keramike.
viac
05.10.2021
Priestory Horehronského múzea budú patriť tajuplným bytostiam
Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí je názov nového zážitkového podujatia, ktoré bude v priestoroch Horehronského múzea v Brezne verejnosti prístupné od 30. októbra do 4. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %