Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.11.2020 09:50

Horehronské múzeum "rozkvitne" ornamentmi na tradičnom odeve i keramike


Snímka z výstavy.


V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament vždy významné miesto. Objavoval sa v bohatých variáciách založený na geometrických, florálnych či figurálnych motívoch na tradičnom odeve alebo keramike.


Návštevníci Horehronského múzea v Brezne sa o tom dozvedia viac na etnografickej výstave, ktorú otvoria 18. novembra a potrvá do konca januára budúceho roka. Informovala o tom kurátorka múzea Martina Ťažká.     

„Obľúbenými rastlinnými motívmi prekvitajú šatky, sukne, oplecká, zástery, kožuchy, krčahy i truhlice. Možno na nich nájsť kvety v rôznych variantoch, veľkostiach, farbách. Kto patrí medzi milovníkov rôznych pestrofarebných kvetov a obdivuje ich pôvab a rôznorodosť tvarov, tak pre neho bude naša výstava "Rozkvitni" tá najlepšia pastva pre oko,” zdôraznila Ťažká.      

Horehronské múzeum pripravilo výstavu spoločne so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici, ktoré ju uviedlo na jar tohto roku.

„Teraz ju majú možnosť prísť obdivovať návštevníci nášho múzea. Výstavu sme doplnili aj o predmety z našich zbierok,” dodala Ťažká.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2018
Horehronské múzeum otvorilo tradičnú predajnú vianočnú výstavu
Niekoľkoročná tradícia vianočných výstav v Horehronskom múzeu v Brezne pokračuje aj tento rok usporiadaním predajnej výstavy Čaro a krása Vianoc.
viac
27.08.2020
Horehronské múzeum otvorí v piatok výstavu 90 rokov slovenského hokeja
Horehronské múzeum v Brezne si od 28. augusta do 18. októbra bude prostredníctvom výstavy pripomínať 90 rokov slovenského hokeja, ktorú pripravilo so Slovenským olympijským a športovým výborom a jeho múzeom.
viac
05.10.2021
Priestory Horehronského múzea budú patriť tajuplným bytostiam
Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí je názov nového zážitkového podujatia, ktoré bude v priestoroch Horehronského múzea v Brezne verejnosti prístupné od 30. októbra do 4. decembra.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %