Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.01.2019 07:10

Storočnicu gymnázia pripomenie i výstava v Hornonitrianskom múzeu


Ilustrácia k stému výročiu Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského


Storočnicu gymnaziálneho vzdelávania v metropole hornej Nitry pripomenie i výstava pod názvom Na vlastné oči v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci tam budú môcť výročie Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského osláviť od 18. januára, informovala Jana Vidová zo sekretariátu múzea.


      Jednou z najvýznamnejších udalostí nasledujúcich po vzniku prvej Československej republiky bolo pre slovenský národ zoštátnenie a poslovenčenie školstva. "Na vrchole pyramídy vzdelávania v okrese Prievidza to v roku 1919 prinieslo transformáciu piaristického gymnázia na Československé štátne reálne gymnázium. Jeho dnešný nástupca - Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi, preto v tomto roku slávi 100. výročie svojho založenia," načrtla Vidová.       

Svoje výročie gymnázium podľa nej oslávi aj v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi od 18. januára do 3. marca výstavou Na vlastné oči. "Návštevníci na vlastné oči uvidia 100-ročný vývoj edukácie a života v tejto poprednej vzdelávacej inštitúcii regiónu hornej Nitry, sprevádzaný stále rastúcim záujmom o štúdium na nej a trojnásobným sťahovaním sa za lepšími podmienkami. Okúsia ho v dobových laviciach, vyčítajú v originálnych dokumentoch, uvidia na rôznorodých učebných pomôckach, starých fotografiách a tablách," priblížila.       

Svoju storočnicu oslávilo Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi už aj v minulom roku, keď na každý mesiac pripravilo pri tejto príležitosti rôzne podujatia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2019
Vianočná výstava v Hornonitrianskom múzeu je venovaná betlehemom
Tradičná vianočná výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi je tento rok venovaná betlehemom. Predstavuje mnohé typy a varianty papierových jasličiek zo zbierky múzejníkov, ktoré si tam návštevníci budú môcť pozrieť až do 12. januára 2020.
viac
23.03.2021
Múzeum v Galérii Jabloň ukáže, ako sa žilo za socializmu
Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku.
viac
19.01.2022
Výstava v múzeu približuje historické premeny Trenčianskeho kraja
Historické premeny administratívneho členenia územia Trenčianskeho kraja od stredoveku po dnešok približuje prvá tohtoročná výstava Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.
viac
18.11.2022
Výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi približuje život neandertálcov
Teplé pramene v Bojniciach vytvorili priaznivé podmienky na život i v období poslednej doby ľadovej. Dôkazy osídlenia neandertálcov na hornej Nitre a Slovensku prezentuje výstava Kto tu bol prvý? v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci si ju tam môžu pozrieť do 27. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %