Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.05.2016 04:13

Stavby ohrozené zosuvom bane chce mesto ochrániť pomocou gabionov


Ilustračná snímka (int).


Unikátny dolomitový lom ohrozuje domy a ďalšie stavby na Fabrickej ulici v Nitre.


Prírodná pamiatka so šedým ramsauským dolomitom a vápencami starými vyše 200 miliónov rokov je v Nitre známa ako Rolfesova baňa. Stojí uprostred obytných domov a už dlhé roky jej svahy ničí erózia. Za obeť jej už padla časť Fabrickej ulice a dnes sa svahy lomu približujú k obytným domom, garážam a ďalším stavbám.      

Prvé plány na stabilizáciu bane boli vypracované ešte v 70. rokoch minulého storočia. Posledný projekt na záchranu lomu vypracovala nitrianska radnica v roku 2008. Náklady na zastavenie zosuvu svahu boli vyčíslené na jeden miliónov eur. Podľa slov vedúceho odboru komunálnych činností a životného prostredia na mestskom úrade Pavla Jakubčina sa mesto pred časom snažilo neúspešne získať na projekt financie od príslušného ministerstva aj z fondov Európskej únie. Z vlastných zdrojov však projekt na rekultiváciu bane a zastavenie erózie radnica zafinancovať nedokáže.      

Obyvatelia Fabrickej ulice však pochopenie s problémami mesta nemajú. Nepáči sa im, že sa musia bezmocne prizerať, ako sa zosúvajúce steny lomu postupne približujú k ich nehnuteľnostiam. „Už desať rokov žiadame mesto, aby sa o to postaralo. Stále dostávame odpoveď, že nie sú peniaze. Nechce sa mi veriť, že by sa za taký čas nič nedalo robiť. Je tam z dvoch strán ohrozený náš dom, ale jednoducho sa s tým nič nerobí. Mesto urobilo iba to, že nás ohradilo, takže nemôžeme po Fabrickej ulici prejsť ani pešo. To je všetko, čo urobilo mesto. A teraz sa má vraj urobiť prepadnutá ohrada, ale čo sa týka nás, o tom stále nič nepočujem,“ hovorí majiteľka jedného z ohrozených domov Anna Martišová.      

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča sa magistrát stavom Rolfesovej bane zaoberá, jeden milión eur na komplexnú revitalizáciu a záchranu svahov však v rozpočte nemá. Radnica preto prišla s provizórnym riešením, v rámci ktorého by mali zosuv svahov bane zastaviť gabiony, teda konštrukcia pozostávajúca z drôtených košov, ktoré sú vyplnené kameňmi.      

„V záujme riešenia situácie sme v týchto dňoch boli obhliadnuť Rolfesovu baňu s tým, že sa pokúsime nájsť jednoduchšie riešenie na stabilizáciu práve pomocou gabionov. Tie budú umiestnené v tých častiach, kde sa erózia svahu najviac približuje k nehnuteľnostiam. Takže teraz sa pokúsime túto časť Rolfesovej bane zamerať polohopisne a výškopisne a skúsime to improvizovaným spôsobom zastabilizovať tak, aby až do nájdenia finančných prostriedkov na celkovú rekonštrukciu neboli ohrozené stavby v okolí,“ uviedol Jakubčin.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Verejnosť rozhodne o podpore komunitných projektov sms hlasovaním
Z dovedna 18 menších projektov na zveľadenie komunitného života v Partizánskom budú môcť Partizánčania vybrať sms hlasovaním tie, ktoré samospráva mesta podporí dotáciou zo svojho rozpočtu.
viac
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
08.12.2017
Nitra už má vlajku aj certifikát o získaní titulu Európske mesto športu 2018
Mesto Nitra sa stalo Európskym mestom športu pre rok 2018 spolu s inými mestami európskych štátov. Primátor Jozef Dvonč prevzal v stredu 6. decembra večer v Bruseli certifikát a vlajku Európskeho mesta športu.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %