Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.04.2024 01:40

Stavanie mája a majáles v Prievidzi


Ilustračná snímka Teraz.sk


Mesto Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi pripravili aj tento rok symbolické stavanie „májky“ naNámestí slobody, ktoré sa uskutoční v utorok 30. apríla 2024.


Stavanie mája je slovenským zvykom, ktorý siaha až do stredoveku. Chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Spoločné máje na námestiach sa aj dnes stavajú v mnohých mestách a obciach. Strom ozdobený stuhami symbolizuje zdravie pre všetky dievčatá a ženy obce a oslavuje vitalitu nositeliek života.

„Pre obyvateľov je od 17:00 hodiny  pripravený program s Detským folklórnym súborom Malý Vtáčnik a Folklórnym súborom Senior Vtáčnik. Zaspomínať si na prvomájové veselice môžu obyvatelia aj na majálese, ktorý uskutoční v utorok, 30. apríla 2024 o 19:00 h v Kultúrnom dome Necpaly. Do tanca i do spevu zahrá hudobná skupina NECPALANKA,“ popisuje sprievodný program riaditeľka KaSS Mgr. Dana Horná.

Autor: (Zdroj: Infolist mesta Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.05.2017
Žilinčania postavili svoj máj
Žilinčania majú opäť svoj máj. Stavanie už tradičného žilinského mája je prejavom úcty k ľudovým tradíciám, ktoré sú základným pilierom kultúry nášho národa.
viac
22.04.2023
Stavanie májov – stredoveká tradícia, ktorá trvá dodnes
Mesto Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi pripravili aj tento rok symbolické stavanie „májky“ na Námestí slobody v piatok, 28. apríla 2023.
viac
25.04.2023
Na Námestí slobody opäť postavia tradičný máj
Tradičné stavanie mája na Námestí slobody v Prievidzi doplní i kultúrny program v podaní folkloristov. Máj tam vztýčia v piatok (28. 4.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.
viac
26.04.2023
Stavanie májov v okolí Trnavy budú sprevádzať ľudové zábavy a folkloristi
Tradičné stavanie májov pripravujú na nadchádzajúci víkend vo viacerých obciach trnavského regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %