Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
25.04.2023 08:25

Na Námestí slobody opäť postavia tradičný máj


Ilustračná snímka.


Tradičné stavanie mája na Námestí slobody v Prievidzi doplní i kultúrny program v podaní folkloristov. Máj tam vztýčia v piatok (28. 4.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


"Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou," priblížila riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi Dana Horná.

Slovenským zvykom už od stredoveku preto podľa nej bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. "Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami," doplnila.

Program k tradičnému stavaniu mája sa začne o 16.00 h, predstavia sa v ňom Detský folklórny súbor Malý Vtáčnik, Folklórny súbor Vtáčnik a Folklórny súbor Senior Vtáčnik. Vztýčený vyzdobený strom bude tradíciu pripomínať celý mesiac.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2023
S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.
viac
27.04.2023
V meste bude v najbližších dňoch viacero kultúrnych podujatí
Medzinárodný deň tanca, stavanie mája i výstava historických vozidiel budú súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré v najbližších dňoch pripravujú v Banskej Bystrici. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
09.06.2023
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu
Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.
viac
27.07.2023
Počas hodov si pripomenú i výročie mesta a hasičov
Program Prievidzských hodov pripomenie tento rok 910 rokov od prvej písomnej zmienky o meste, 640. výročie udelenia mestských privilégií i 100 rokov od založenia Okresnej hasičskej jednoty č. 4. Podujatie sa uskutoční 12. a 13. augusta. Informoval o tom referent kancelárie primátorky Dalibor Snoha.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %