Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.02.2023 02:25

S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou


Ilustračná snímka: (tasr).


Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.


"Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. Ich koniec symbolizovalo pochovávanie basy a nástup pôstu, počas ktorého boli zábavy pri muzike zakázané. Preto sa posledná tanečná zábava koná v posledný fašiangový utorok v rôznych podobách," pripomenula Pekárová.

S fašiangami sa v Prievidzi podľa nej rozlúčia sprievodom mestom v maskách, ktorý sa začne o 17.00 h na Námestí slobody. "O zábavu sa postarajú tanečníci z Folklórneho súboru Senior Vtáčnik, Folklórneho súboru Vtáčnik, Detského folklórneho súboru Vtáčnik a obyvatelia Necpál zo združenia FanNecpaly," priblížila.

Sprievod sa následne presunie ku kultúrnemu domu v Necpaloch, kde sa od 18.00 h začne tradičné lúčenie s fašiangom s hudobnou skupinou Rios a pochovávanie basy za prítomnosti členov FanNecpaly.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Vianoce prichádzajú do centra Prievidze
Vianočné obdobie začína v meste Prievidza Mikulášskym sprievodom. Pre všetkých Prievidžanov, ale i návštevníkov mesta je po zvyšok decembra pripravených množstvo vianočných aktivít v centre mesta, kde pribudnú stánky s rôznym sortimentom, občerstvením, mobilná ľadová plocha a ďalšie prekvapenia.
viac
07.02.2023
Vyvrcholením Nitrianskych fašiangov bude veľký sprievod mestom
Tradičný jarmok a kultúrny program ponúknu aj tento rok Nitrianske fašiangy. Ako informoval mestský úrad, konať sa budú 18. februára na Svätoplukovom námestí.
viac
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
09.06.2023
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu
Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %