Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.02.2023 09:30

Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta


Ilustračná snímka: (tasr).


Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.


Podujatie, ktoré sa začne o 16.30 h, pripravuje mesto Prešov v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu (PKO). Informovala o tom manažérka kultúry PKO Patrícia Nagyová.

Ako povedala, fašiangové obdobie trvajúce od Troch kráľov do Popolcovej stredy sa uzatvára honosnými oslavami. Toto obdobie je príznačné fašiangovými sprievodmi, ktoré sú plné ľudových zvyklostí, veselej hudby, tanca, bláznivých masiek a dobrého jedla.

"Návštevníci si budú môcť priamo v centre mesta vychutnať pravú fašiangovú veselicu. Tento rok sa predstaví až desať folklórnych súborov z prešovského kraja, ktoré svojím tancom, spevom a vinšovaním prevedú návštevníkov historickým centrom Prešova," priblížila Nagyová.

Sprievod zavŕši slávnostné pochovávanie basy a v závere podujatia bude nasledovať fašiangová veselica v podaní kapely Basawell. Na fašiangovom sprievode sa zúčastnia prešovské folklórne súbory (FS) Šarišan, Starišan, Šariš, Rozmarija, Dúbrava, Karpaťanin, Kelemeske furmani a Prešovskí heligonkári a detské FS Šarišanček a Dúbravienka.

Ako uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková, ľudia sa môžu zapojiť do fašiangového sprievodu.

Priestor pred Konkatedrálou svätého Mikuláša v Prešove od začiatku februára spestrujú veselí slamení panáci, ktorí umocňujú tradičnú fašiangovú atmosféru. Rodinku 'slameniakov' podobne ako minulý rok vyzdobili prešovské folklórne súbory. Návštevníkov mesta budú rozveseľovať do 28. februára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2023
Tretia februárová sobota bude patriť Bratislavským fašiangom
Tretia februárová sobota (18. 2.) bude v hlavnom meste patriť Bratislavským fašiangom. Ich prvý ročník bude na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou a jej okolí.
viac
07.02.2023
Vyvrcholením Nitrianskych fašiangov bude veľký sprievod mestom
Tradičný jarmok a kultúrny program ponúknu aj tento rok Nitrianske fašiangy. Ako informoval mestský úrad, konať sa budú 18. februára na Svätoplukovom námestí.
viac
15.06.2023
Na 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností sa predstaví 500 účinkujúcich
Tretí júnový víkend bude patriť 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností. Tie sa začnú v piatok 16. júna v Spišskej Starej Vsi a v sobotu 17. a v nedeľu 18. júna sa program presunie do kúpeľov v Červenom Kláštore.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %