Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.04.2023 05:10

Stavanie májov – stredoveká tradícia, ktorá trvá dodnes


Ilustračný výrez plagátu


Mesto Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi pripravili aj tento rok symbolické stavanie „májky“ na Námestí slobody v piatok, 28. apríla 2023.


Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života.  Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami,“ popisuje význam májovej tradície riaditeľka KaSS Mgr. Dana Horná.

Od 16:00 hodiny bude pre účastníkov pripravený program s Detským folklórnym súborom Malý Vtáčnik, Folklórnym súborom Vtáčnik a Folklórnym súborom Senior Vtáčnik. Vztýčený vyzdobený strom bude tradíciu pripomínať celý mesiac.

Autor: (ts-mesto Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Trebišovský majáles
Mesto Trebišov zorganizovalo kultúrno-spoločenské stretnutie pri príležitosti osláv Sviatku práce. Atmosféra dvojdňového podujatia sa niesla, ako každý rok, v ľudovom duchu. 
viac
30.04.2019
Dzevetnasti jarni jurmarok
Rok ubehol ako voda a už po devätnástykrát sa môžeme tešiť na Jarni jurmarok a podujatia, ktoré ho už tradične sprevádzajú. Tak čo nám teda prinesie? Poďme pekne po poriadku.
viac
25.04.2023
Na Námestí slobody opäť postavia tradičný máj
Tradičné stavanie mája na Námestí slobody v Prievidzi doplní i kultúrny program v podaní folkloristov. Máj tam vztýčia v piatok (28. 4.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.
viac
15.04.2024
Stavanie mája a majáles v Prievidzi
Mesto Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi pripravili aj tento rok symbolické stavanie „májky“ naNámestí slobody, ktoré sa uskutoční v utorok 30. apríla 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %