Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.02.2023 01:30

Staré Mesto by malo hospodáriť s vyše 33 mil. eur, predkladá návrh


Na snímke starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Matej Vagač počas ustanovujúceho zasadnutia Miestneho zastupiteľstva Bratislava-Staré Mesto v Bratislave v pondelok 28. novembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Bratislavské Staré Mesto by malo v tomto roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 33 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý predkladá miestny úrad na najbližšie rokovanie staromestských poslancov.


Zastupiteľstvo by sa ním malo zaoberať 7. februára. Staré Mesto je, podobne ako viaceré samosprávy, v súčasnosti v rozpočtovom provizóriu.

Príjmová časť rozpočtu podľa miestneho úradu zahŕňa iba tie príjmy mestskej časti, ktoré sa očakávajú s vysokou mierou určitosti. Pri ich predikovaní sa pritom vychádzalo zo skutočného plnenia v roku 2022. Týka sa to aj dotácií. Výdavky sú navrhnuté tak, aby samospráva v nevyhnutnom rozsahu zabezpečila svoje základné funkcie.

"Je možné konštatovať, že výdavky sú z opatrnosti rozpočtované na úrovni roku 2022 z dôvodu negatívnych vplyvov vládou prijímaných opatrení, energetickou a inflačnou krízou," uvádza sa v predkladanom materiáli s tým, že v nestabilných podmienkach je len ťažko predikovať vývoj bežných výdavkov na rok 2023.

Mestská časť zároveň konštatuje, že v porovnaní s uplynulým rokom sa vo zvýšení výdavkov na energie odzrkadlil aj očakávaný nárast cien energií. A to napriek skutočnosti, že zmluvy s dodávateľmi elektrickej energie má mestská časť uzatvorené do 31. decembra a s dodávateľmi plynu do 31. júla. Medzi ďalšie riziká rozpočtu radí aj valorizáciu platov zamestnancov, infláciu či pokračujúci vojnový konflikt na Ukrajine.

"Vzhľadom na prebiehajúce neustále zmeny v rozhodovaní v štátnej správe je vysoká miera neistoty pri tvorbe rozpočtu," poznamenáva samospráva. Na schválenie v rámci návrhu rozpočtu predkladá zároveň aj investície do výšky viac ako 3,6 milióna eur. Tieto sú kryté prostriedkami mimorozpočtových fondov.

Miestny úrad zároveň predkladá aj návrhy rozpočtov na roky 2024 a 2025, ktoré sú však len orientačné, nie záväzné.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
08.02.2023
Staré Mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 33 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 33 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023. Mestská časť týmto krokom zároveň vystupuje z rozpočtového provizória.
viac
28.03.2023
Staré Mesto pripravuje zber zeleného odpadu, pripomína prihlásenie sa
Bratislavské Staré Mesto pripravuje tradičný jarný zber a odvoz biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), teda konárov zo stromov a kríkov.
viac
03.08.2023
Staré Mesto hľadá záujemcov o prenájom stánkov na vianočných trhoch
Bratislavské Staré Mesto vyhlásilo verejnú súťaž na prenájom stánkov počas tohtoročných Vianočných trhov na Hviezdoslavovom námestí. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 18. augusta. Urobiť tak treba elektronicky. Mestská časť o tom informuje na svojom webe i sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %