Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.01.2021 09:20

Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu


Ilustračná snímka.


Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.


Požadujeme, aby sme spoločne vyhodnotili výsledky celoslovenského skríningu, posúdili platné uznesenie vlády, ktoré delí okresy a dohodli sa na ďalšom postupe. Aktuálne výsledky z testovania ukazujú, že epidemiologická situácia je v jednotlivých mestách odlišná, a preto je nevyhnutné na tento fakt reflektovať a prihliadať naň aj pri ďalších rozhodnutiach vlády. Po celoslovenskom skríningu konštatujeme, že testovanie je mimoriadne náročné ekonomicky, ľudsky, aj organizačne a bez primátorov a starostov, by štát takýto projekt nedokázal opäť zrealizovať.

Prezident ÚMS Richard Rybníček: „Mestá sú hrdinovia, dokázali zvládnuť ďalší extrémny nápor a zvládli ho excelentne. Vláda dostala exaktné čísla, teraz ich je potrebné posunúť expertom a odborníkom, pretože len oni dokážu reálne posúdiť, ako ďalej postupovať. Mestá sú pripravené, aby tam, kde sa ukáže ďalšie testovanie ako potrebné, zabezpečili pre obyvateľov bezpečnú a efektívnu možnosť dať sa otestovať. To, že štát bude stáť pri mestách a poskytne im všetko potrebné, je taktiež kľúčové.“

Na tomto stanovisku sa uznieslo v pondelok 56 primátoriek a primátorov členských miest Únie miest Slovenska, ktorí zastupujú viac ako 2 milióny obyvateľov Slovenska.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2021
Otváranie škôl je momentálne mimoriadne rizikové
Únia miest Slovenska, a jej členské mestá, včera absolvovali online stretnutie spoločne s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári 2021.
viac
19.01.2021
Mestá umožnia svojim obyvateľom dať sa otestovať cez víkend
Všetkých 56 slovenských miest, ktoré sú členmi Únie miest Slovenska (ÚMS) a žije v nich takmer 2 milióny obyvateľov, umožní svojim obyvateľom dať sa cez víkend otestovať.
viac
25.01.2021
R. Rybníček: Primátori krajských miest chcú pomôcť s vakcináciou
Primátori krajských miest iniciovali stretnutie s predstaviteľmi ministerstva zdravotníctva o pomoci štátu pri zriaďovaní vakcinačných centier. Informoval o tom primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
12.02.2021
ÚMS: Situácia s MOM sa vo viacerých mestách zlepšila
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočulo našu požiadavku, že je nevyhnutné spružniť proces vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %