Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.01.2021 01:47

Otváranie škôl je momentálne mimoriadne rizikové


Ilustračná snímka.


Únia miest Slovenska, a jej členské mestá, včera absolvovali online stretnutie spoločne s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári 2021.


Aj napriek maximálnemu úsiliu zástupcov miest v spolupráci s kompetentnými rezortmi a odborníkmi, súčasná situácia je, vzhľadom na rekordné čísla infikovaných ľudí, mimoriadne kritická. Každý ďalší krok je preto nevyhnutné mimoriadne pozorne a zodpovedne zvážiť.

Minister školstva, Branislav Gröhling: „Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu a odporúčania epidemiológov, otváranie škôl považujem za mimoriadne rizikové. Máme pred sebou sériu rokovaní, verím, že čo najskôr nájdeme bezpečné a efektívne riešenie, ktoré umožní našim deťom vrátiť sa späť do škôl. Som veľmi rád, že tak, ako s väčšinou zriaďovateľov škôl, dokážeme aj s Úniou miest Slovenska vzájomne spolupracovať.”

Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska: „Situácia je mimoriadne vážna, mestá však s dôverou rešpektujú odporúčania odborníkov a rezortu školstva. Prioritou každého z nás zostáva zabezpečiť čo najskorší návrat detí späť do škôl. O dva týždne sa budeme pripravovať na antigénové testovanie pre žiakov, rodičov a pedagógov od 22.1. do 24.1 2021. Musíme byť trpezliví, všetci máme spoločný cieľ. Veľmi si vážime prístup a podporu Ministerstva školstva a sme pripravení v takejto blízkej komunikácii pokračovať.”

Prioritou Únie miest Slovenska a všetkých jej členských miest je, aby sa deti, aj ich rodičia, mohli čo najskôr vrátiť späť do normálneho života. Mestá sú pripravené urobiť maximum, čo je v ich silách, aby spoločne s ministerstvom školstva a odborníkmi pripravili bezpečné prostredie vo všetkých školách a to čo najskôr, nie však na úkor zdravia.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
17.12.2020
Gröhling predstavil plán návratu detí do škôl
Návrat detí do škôl po 11. januári 2021 sa bude riadiť podľa stupňa COVID automatu.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %