Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.02.2021 06:00

Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl


Ilustračná snímka: (tasr).


Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.


Zároveň ho ÚMS vyzýva, aby dal vypísať novú výzvu pre zriadenie MOM, ktoré by mohli pomôcť predovšetkým menším mestám, kde ich je nedostatok. Členské mestá ÚMS upozorňujú, že nevedia zaručiť, že od budúceho víkendu, budú vedieť, alebo chcieť zabezpečiť testovanie obyvateľstva, nakoľko zdravotníkom, lekárom, ako aj primátorkám a primátorom, dochádzajú sily.

Veríme, že dnes večer, alebo zajtra ráno, budeme mať k dispozícii jasný manuál o otváraní škôl a škôlok. Mestá zároveň vítajú, že v rámci otvárania škôl je uplatnený tzv. kovid automat, čo v praxi znamená, že je na rozhodnutí mesta a samosprávy, v spolupráci s krízovým štábom mesta a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, či sa školy, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, rozhodnú otvoriť, alebo nie.

Veríme tiež, že najneskôr budúci týždeň oznámi minister zdravotníctva SR všetkým mestám a obciam informáciu, v akom percente je na Slovensku zastúpený nový britskí kmeň koronavírusu. Vítame, že zároveň bola splnená požiadavka ÚMS, aby boli učitelia, pedagogickí a nepedagogickí pracovníci prioritne zaočkovaní a aby bola takto zabezpečená ochrana ich zdravia a života.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2021
Otváranie škôl je momentálne mimoriadne rizikové
Únia miest Slovenska, a jej členské mestá, včera absolvovali online stretnutie spoločne s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári 2021.
viac
03.02.2021
M. Krajčí: Časť detí sa od pondelka vráti do škôl
Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat. Rozhodnutie vlády SR v stredu oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zákaz vychádzania bude naďalej platiť.
viac
05.02.2021
ÚMS: Nevieme, čo máme robiť, vládne tu úplný chaos
Mestá sú zúfalé z aktuálneho diania a z prístupu vlády. V čase, kedy sa rozhoduje o otváraní škôl počas kritickej epidemiologickej situácie na Slovensku, neexistujú žiadne striktné a zrozumiteľné pravidlá, ako majú mestá postupovať.
viac
12.02.2021
ÚMS: Situácia s MOM sa vo viacerých mestách zlepšila
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočulo našu požiadavku, že je nevyhnutné spružniť proces vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %