Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.04.2020 02:30

SNM pokračuje v rekonštrukcii Spišského hradu


Snímka zdroj: (tasr).


Slovenské národné múzeum (SNM) aj napriek pandémii nového koronavírusu zatiaľ pokračuje vo viacerých investičných projektoch. Jeden z nich je na Spišskom hrade.


„Už vyše roka sa realizuje prvá časť pripravovanej generálnej rekonštrukcie románskeho paláca a západných palácov v hornom nádvorí hradu. Práce sa dotýkajú rekonštrukcie architektúry tzv. kapitánskeho domu a renesančnej brány, nazývanej 'Thurzovská',” informovala o tom Zuzana Vášáryová zo SNM.      

Ako ďalej uviedla, práce výrazne zlepšia aj inžinierske siete a zvýšia ochranu pamiatky a jej návštevníkov pred búrkou realizovaným aktívnym bleskozvodom. Múzeum na prácach, spojených s cieľom záchrany tejto historickej pamiatky, zapísanej na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, k dnešnému dňu preinvestovalo 513 300 eur. Z toho len za marec tohto roka 70 500 eur.      

Momentálne sa na Spišskom hrade v rámci I. etapy jeho obnovy vykonávajú kompletizácie elektroinštalácie a slaboprúdu v kapitánskom dome na strednom nádvorí. Dostavalo sa lešenie pre reštaurátorov a pokračuje oprava poškodených korún a muriva nad renesančnou bránou, ukončila sa montáž zdravotechnických inštalácií. „Pri sanácii hradného brala pod západnými palácmi sa blížime do finále, čaká nás ešte hĺbkové zaisťovanie brala vŕtaním kotiev a zalievaním,” vysvetľuje Mária Novotná, riaditeľka Spišského múzea v Levoči. Z ďalších prác v tomto roku spomenula napríklad ukončenú opravu interiéru a zabudovaného nábytku v informačnom centre, opravu podláh v kruhovej veži i opravu poškodených vitrín expozície. Pripravuje sa tiež oprava hlavnej vstupnej brány. „Výrazne pokročili práce na odstraňovaní statickej poruchy hradných múrov opevneného predhradia.”     

V súvislosti s novým koronavírusom SNM pristúpilo k uzavretiu všetkých svojich špecializovaných múzeí pre verejnosť na čas neurčitý a je pripravené v prípade potreby upraviť aj ďalší postup pri rekonštrukcii Spišského hradu. „Všetky práce v priestoroch hradu sú v súčasnosti vykonávané dodávateľsky a prebiehajú okrem informačného centra v exteriéri, v dostatočnom priestorovom rozptyle,” uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. „Za bezpečnosť a dodržiavanie nariadení krízového štábu v súvislosti so šírením koronavírusu, vrátane ochrany zdravia pracovníkov na stavbe, zodpovedajú konatelia a majitelia dodávateľských firiem,” doplnil s tým, že SNM – Spišské múzeum v Levoči vykonáva len nevyhnutnú kontrolu prostredníctvom oddelenia prevádzky. V priestoroch hradu zamestnanci múzea nepracujú. „Vieme, že situácia sa každú chvíľu mení, no veríme, že minimálne tie práce, súvisiace so zabezpečením ochrany a eliminácie havarijných stavov v dôležitých častiach Spišského hradu, budú môcť byť čo najskôr ukončené,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
28.03.2017
Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú
Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.
viac
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
08.09.2023
Na kežmarskom hrade rekonštruujú sociálne zariadenia, práce potrvajú do októbra
Na kežmarskom hrade v týchto dňoch začali s rekonštrukciou sociálnych zariadení. Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová pre TASR uviedla, že práce potrvajú približne dva mesiace, hrad bude počas realizácie projektu otvorený bez obmedzení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %