Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.05.2016 03:00

Slávnostne požehnali novú hasičskú zástavu


Výšivka sv. Floriana: ukážka techniky výšivky - maľba ihlou. Táto najdokonalejšia technika výšivky umožňuje plasticky vykresliť a vytieňovať motívy.


Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) a jeho dôležitosť pre obec si občania obce Veľké Kostoľany pripomenuli v nedeľu 8. mája 2016 hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.


Dobrovoľní hasiči si touto slávnosťou pripomenuli kultúrne hodnoty a tradície, ktoré symbolizuje historická zástava dobrovoľného hasičského zboru, ktorú sa členovia DHZ rozhodli uchovať pre ďalšie generácie. Na slávnosti bola požehnaná replika pôvodnej historickej haisčskej zástavy,  ako aj nové zásahové vozidlo CAS 32 Tatra 815 a vozík s protipovodňovou výbavou.

Verná replika historickej zástavy DHZ Veľké Kostoľany pochádza z profesionálnych umeleckých dielní českej firmy, ktorá sa špecializuje na tradičnú ručnú výrobu slávnostných zástav a heraldických znakov a symbolov. Pôvodná zástava obsahuje všetky prvky, ktoré sú typické pre slovenské hasičské zástavy – bohatú a dekoratívnu rohovú výšivku, slovenský znak, štylizované vyšívané hasičské motívy a maľbu sv. Floriána.

Pri výrobe repliky sa spotrebovalo 20 km vyšívacieho hodvábu a výšivka obsahuje viac ako dva milióny stehov,“ popisuje proces vzniku repliky hasičskej zástavy Tomáš Pokorný, majiteľ brnenskej firmy, ktorá repliku historickej zástavy pre veľkokostolianských dobrovoľných hasičov vyrobila. „Replika historickej zástavy je zárukou zachovania kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie. Životnosť zástavy je až 200 rokov. Práce na ručne vyšívanej zástave trvali 3 mesiace. Vďaka najnáročnejšej maľbe ihlou dokázali vyšívačky vykresliť a vytieňovať motívy tak plasticky, že sú ako živé,“ dodáva k procesu ručnej výroby repliky historickej zástavy Tomáš Pokorný.

Oslavy vyvrcholili obedom a posedením členov DHZ a pozvaných hostí, vrátane vyslúžilých členov v kultúrnom dome, kde hasiči odovzdali ocenenia a poďakovania jednotlivým členom hasičského zboru.

 

Autor: (dhz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2016
V Brodne oslávili 95. výročie založenia dobrovoľného hasičského zboru
Jubilejný 20. ročník hasičskej súťaže a 4. ročník súťaže o putovný pohár DHZ prilákal do Brodna množstvo ľudí.
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
08.06.2020
Dobrovoľní hasiči dostali cisternu, mesto im postaví aj garáž
Dobrovoľní hasiči z liptovskomikulášskej mestskej časti Liptovská Ondrašová budú pri zásahoch využívať novú hasičskú cisternu.
viac
09.05.2023
Dobrovoľní hasiči majú novú hasičskú zbrojnicu
Po rokoch provizória sa dobrovoľní hasiči vo Vrbovom pri Piešťanoch dočkali zodpovedajúcich priestorov pre činnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %