Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.06.2020 06:00

Skúsenosti európskych miest a obcí


Madrid.


Skúsenosti európskych miest a obcí v boji proti COVID-19.


Sociálna politika a zamestnanosť

Madrid (Španielsko): Mestská rada v Madride vyčlenila 5 miliónov EUR na posilnenie sociálnych služieb prostredníctvom zamestnania 264 dočasných pracovníkov. Plán dočasného zamestnávania (PET) zahŕňa 118 sociálnych pracovníkov (nárast o 22 % v porovnaní s predchádzajúcim stavom) a 41 administratívnych asistentov (nárast o 33 %). PET bude spočiatku trvať šesť mesiacov a môže sa predĺžiť až na tri roky. Okrem toho Mestská rada vytvorila 15 miest v spoločnom bývaní pre obete rodovo motivovaného násilia. Rozšírené kapacity sú dočasným opatrením v reakcii na súčasné zvýšenie počtu obetí rodového násilia.

Helsinky (Fínsko): Helsinky ponúkli prevádzkový grant 5 000 podnikateľom. Zahŕňa paušálnu náhradu vo výške 2 000 EUR pre živnostníkov na pokrytie nákladov súvisiacich s koronavírusom v rámci ich obchodných činností. Od mesta už získalo prevádzkový grant cca 5 000 podnikateľov. To znamená, že mesto rozdelilo približne 10 miliónov EUR pre živnostníkov na pokrytie škôd spôsobených pandémiou.

Vzdelávanie a mládež

Viedeň (Rakúsko): Viedeň zaviedla nový balík vzdelávania a odbornej prípravy vo výške 17 miliónov EUR, ktorý má pomôcť vyše 16 000 mladým ľuďom, ktorí sú v súčasnosti bez práce. Balík obsahuje vnútropodnikové odborné vzdelávanie, pas zručnosti, pomoc pri „dobehnutí“ nevyužitého vzdelania / odbornej prípravy a ponuky na zamestnanie v oblasti zdravia, starostlivosti a IKT zamerané na mladšie generácie.

Tampere (Fínsko): Mesto zabezpečilo žiakom študujúcim z domu bezplatné školské stravovanie. Na základe dotazníkového prieskumu zaslaného rodičom a opatrovateľom detí / žiakov predškolských, základných a stredných škôl o zabezpečenie stravovania požiadalo  8 000 rodičov. Jedlá sa zabezpečujú z desiatich škôl, ktoré zostali otvorené.

Kultúra a kreatívny sektor

Vilnius (Lotyšsko): V snahe podporiť umelcov mesto spustilo program „Umenie bez strechy“, ktorým premenilo svoje Staré Mesto na veľkú  galériu na otvorenom priestranstve, v ktorej vystavuje 100 diel vytvorených 100 umelcami.  Výstava je otvorená od 7. júla po dobu troch týždňov.

Madrid (Španielsko): Madridský plán „Applaud Madrid“ počíta s navýšením rozpočtu na kultúru o ďalších 7,5 milióna EUR, aby sa tak mesto vyhlo zatvoreniu kultúrnych priestorov a inštitúcií. Divadlá dostanú 1,9 milióna EUR, kiná 1,2 milióna EUR, miesta živej hudby 1,3 milióna EUR a divadlá, tanečné súbory a cirkusy 530 000 EUR. Tieto granty pokryjú náklady na energie a nájomné od marca do septembra. Všetky subjekty, ktoré dostanú granty sa musia zaviazať k tomu, že tieto priestory sa nezatvoria v priebehu roka od skončenia pandémie.

Šport

Espoo (Fínsko): Mesto pripravilo 25-bodový balík opatrení na podporu firiem a sektor športu a kultúry. Okrem toho sa 1. júna 2020 znovu otvorili plavecké haly Espoo. Bezpečnosť je zabezpečené obmedzením počtu zákazníkov pomocou bezpečnostných vzdialeností a hygienických pokynov.

Malta: Počas COVID-19 organizovala Maltská futbalová asociácia (MFA)  - najstaršia športová organizácia na ostrove od roku 1900  -  virtuálny výcvik.  Programy virtuálneho výcviku boli zamerané na deti a mládež, aby počas pandémie naďalej cvičili doma, a tým podporili fyzickú aktivitu a futbalové zručnosti, ktoré sa môžu vykonávať v interiéri. Cvičenia viedli mužskí a ženskí hráči - celkovo 14 - pod vedením kvalifikovaných futbalových a fitnessových trénerov, ktorí tvoria súčasť technického oddielu MFA.

Paríž (Francúzsko): Od začiatku spustenia obmedzení je systém zdieľania mestských bicyklov bezplatný alebo refundovaný, pokiaľ sa bicykel používa na trasy kratšie ako hodinu. Mesto plánuje pridať ďalších 50 km dočasných jazdných pruhov pre bicykle.

Veda a inovácie

Nemecké mestá sa spojili pri používaní aplikácie na sledovania koronavírusu v krajine. Nemecká aplikácia na sledovanie koronavírusu bola spustená na celom území krajiny začiatkom tohto týždňa a miestne, regionálne a federálne orgány vyzývajú ľudí k stiahnutiu aplikácie „aby sa predišlo druhej vlne COVID-19”.

Aplikácia Corona-Warn-App umožňuje úradom určiť, či bola infikovaná osoba v kontakte s inými osobami a dáva im možnosť rýchlo reagovať a prerušiť kontakty, čím sa obmedzí šírenie choroby.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2020
ZMOS navrhuje mobilizovanie eurofondov
Združenie miest a obcí Slovenska navrhuje urýchlene mobilizovať eurofondové zdroje na zmiernenie dopadov COVID 19. Podľa názoru združenia je to jediná možnosť ako spomaliť tempo poklesu ekonomiky, rastu nezamestnanosti a podpory verejných investícií.
viac
16.10.2020
Projekty samospráv na zmiernenie dopadov pandémie sú už vyhodnotené
Rezort informatizácie, regionálneho rozvoja a inovácií vyhodnotil výzvu za viac ako 1,1 milióna eur, prostredníctvom ktorej rezort podporil 50 projektov samospráv na zmiernenie dopadov pandémie na Slovensku.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %