Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.04.2024 12:05

Škola na Ul. Dobšinského v Prievidzi sa zmení na prírodnú oázu


Vizualácia, zdroj: mesto Prievidza


Projekt „Dobšinského prírodná oáza“ bol podporený priamo, bez hlasovania verejnosti, ako jeden z najlepších projektov. Ide o výsadbu 57 stromov a ovocných kríkov v areáli školy. Celá realizácia sa uskutoční za podpory verejnosti, žiakov a rodičov. Predbežný termín akcie je 22.04.2024 – Deň Zeme.


Cieľom projektu je znížiť dopady negatívnych klimatických zmien v urbanizovanom mestskom prostredí a zvýšiť podiel prirodzeného tieňa, odbúrať hlučnosť a prašnosť a prirodzeným spôsobom podporiť podiel vlhkosti v ovzduší a zároveň vybudovať produkčnú záhradu. Areál školy poskytuje dostatočný priestor pre realizáciu vyučovania v prírode a podpory zvýšeného trávenia času v exteriéri. Projekt rieši skvalitnenie vyučovacieho procesu priamo v prírode, priame poukazovanie na ochranu biodiverzity. Výsadba je naplánovaná tak, aby spĺňala osobitosti areálu a zároveň plnila funkciu zachovania biodiverzity, poskytla ovocné plody a v lete tieň pre návštevníkov areálu a deti zo základnej a materskej školy.

„Deti potrebujú tráviť aspoň niektoré vyučovacie hodiny v exteriéri medzi zeleňou, je to psychohygiena, predovšetkým po dobe covidu, ktorú trávili sami a doma. Tento projekt je pre školu mimoriadne dôležitý. Škola je jednou z najväčších a zároveň na najväčšom sídlisku, plnom panelových domov, kde chýba zeleň, miesto na relax a oddych. Preto sme zvolili výsadbu listnatých stromov. Tieto stromy zatienia výhľad na sídliskové bytové domy, v zime poskytnú útočisko pre drobné zvieratá, odhlučnia od okolia a v lete poskytnú vyhľadávaný tieň.“ Popisuje projektová manažérka Ing. Monika Gubien.

Doplňujúca bude výsadba drobných ovocných kríkov. Suma, ktorú mesto na projekt získalo je 2400 eur.

Projekt je realizovaný vďaka programu Zelené oázy, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis s finančnou podporou spoločnosti SLOVNAFT.

Autor: (Zdroj: Infolist mesta Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
V areáli školy pribudne nové multifunkčné ihrisko
Podmienky na športovanie v areáli Základnej školy na Ulici Dobšinského v Prievidzi sa onedlho výrazne zlepšia. Firma zo Sučian, ktorá vzišla z verejnej súťaže a mesto Prievidza s ňou už podpísalo zmluvu o dielo, začala v týchto dňoch v blízkosti školy s výstavbou multifunkčného ihriska.
viac
27.11.2018
V Prievidzi otvoria v septembri prvú strednú zdravotnícku školu na hornej Nitre
V Prievidzi vznikne od budúceho školského roku stredná zdravotnícka škola (SZŠ). Bude treťou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) a prvou na hornej Nitre. Zriadenie SZŠ na Vinohradníckej ulici v Prievidzi schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
02.09.2022
Prievidza dofinancuje výdavky na energie o 117 000 eur
Mesto Prievidza dofinancuje výdavky na elektrickú energiu zatiaľ vo výške 117 000 eur. Sumu zahrnulo do druhej úpravy rozpočtu, ktorú na svojom rokovaní v utorok schválili mestskí poslanci.
viac
03.05.2023
Mesto Prievidza dofinancuje kultúrnym inštitúciám náklady na energie
Mesto Prievidza dofinancuje kultúrnym domom, ako i ďalším kultúrnym zariadeniam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti náklady na energie. Ďalšie financie Kultúrne a spoločenské stredisko (KaSS), ktoré ich spravuje, použije na rekonštrukciu centrálnej mestskej knižnice i celomestské podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %