Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
04.04.2024 12:05

Škola na Ul. Dobšinského v Prievidzi sa zmení na prírodnú oázu


Vizualácia, zdroj: mesto Prievidza


Projekt „Dobšinského prírodná oáza“ bol podporený priamo, bez hlasovania verejnosti, ako jeden z najlepších projektov. Ide o výsadbu 57 stromov a ovocných kríkov v areáli školy. Celá realizácia sa uskutoční za podpory verejnosti, žiakov a rodičov. Predbežný termín akcie je 22.04.2024 – Deň Zeme.


Cieľom projektu je znížiť dopady negatívnych klimatických zmien v urbanizovanom mestskom prostredí a zvýšiť podiel prirodzeného tieňa, odbúrať hlučnosť a prašnosť a prirodzeným spôsobom podporiť podiel vlhkosti v ovzduší a zároveň vybudovať produkčnú záhradu. Areál školy poskytuje dostatočný priestor pre realizáciu vyučovania v prírode a podpory zvýšeného trávenia času v exteriéri. Projekt rieši skvalitnenie vyučovacieho procesu priamo v prírode, priame poukazovanie na ochranu biodiverzity. Výsadba je naplánovaná tak, aby spĺňala osobitosti areálu a zároveň plnila funkciu zachovania biodiverzity, poskytla ovocné plody a v lete tieň pre návštevníkov areálu a deti zo základnej a materskej školy.

„Deti potrebujú tráviť aspoň niektoré vyučovacie hodiny v exteriéri medzi zeleňou, je to psychohygiena, predovšetkým po dobe covidu, ktorú trávili sami a doma. Tento projekt je pre školu mimoriadne dôležitý. Škola je jednou z najväčších a zároveň na najväčšom sídlisku, plnom panelových domov, kde chýba zeleň, miesto na relax a oddych. Preto sme zvolili výsadbu listnatých stromov. Tieto stromy zatienia výhľad na sídliskové bytové domy, v zime poskytnú útočisko pre drobné zvieratá, odhlučnia od okolia a v lete poskytnú vyhľadávaný tieň.“ Popisuje projektová manažérka Ing. Monika Gubien.

Doplňujúca bude výsadba drobných ovocných kríkov. Suma, ktorú mesto na projekt získalo je 2400 eur.

Projekt je realizovaný vďaka programu Zelené oázy, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis s finančnou podporou spoločnosti SLOVNAFT.

Autor: (Zdroj: Infolist mesta Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Na opravy komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac
Na opravy miestnych komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac. Navýšenie rozpočtu na investičnú akciu je súčasťou prvej zmeny rozpočtu mesta na tento rok, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (15. 5.) odobrili prievidzskí mestskí poslanci.
viac
04.05.2019
Gastronomický festival rôznych chutí na hornej Nitre
V rámci praktickej zložky maturitnej skúšky sa Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja už po 13.-krát premenila na prehliadku zručností študentov.
viac
10.06.2020
Mesto Prievidza pozastavilo investície v sume takmer 280 000 eur
Opatrenie v súvislosti s výpadkom príjmov v nadväznosti na pandémiu nového koronavírusu premietla do prvej úpravy rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (8. 6.) schválili tamojší mestskí poslanci.
viac
18.01.2024
Fotovoltaika na budovách materských škôl začala šetriť elektrickú energiu
MŠ, Ul. J. Matúšku a MŠ, Nábrežie sv. Cyrila v Prievidzi začali čerpať energie z obnoviteľných zdrojov prostredníctvom zariadenia na využitie slnečnej energie. Obe materské školy prevádzkou fotovoltaických panelov ušetria viac ako 30 % nákladov na elektrickú energiu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %