Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.09.2022 10:35

Prievidza dofinancuje výdavky na energie o 117 000 eur


Mestský úrad v Prievidzi.


Mesto Prievidza dofinancuje výdavky na elektrickú energiu zatiaľ vo výške 117 000 eur. Sumu zahrnulo do druhej úpravy rozpočtu, ktorú na svojom rokovaní v utorok schválili mestskí poslanci.


Tá okrem iného počíta i so sumou viac ako 400 000 eur na odmeny pre zamestnancov vo verejnej správe v zmysle kolektívnej zmluvy.

Druhá zmena počíta i so znížením podielovej dane o 200 000 eur, tiež kapitálových transferov o 5,2 milióna eur, ide o projekty z eurofondov, ktorých realizáciu presúva mesto do budúcna, uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

Za klamstvo označil druhú zmenu rozpočtu poslanec Branislav Gigac, sú do nej totiž podľa neho zapojené príjmy, ktoré mesto ani nemá. "Ide napríklad o 420 000 eur, ktoré majú byť určené na poukážky vo výške 500 eur pre zamestnancov verejnej správy. Týchto 420 000 eur nemá dnes garantovaných žiadna samospráva na Slovensku," kritizoval Gigac.

Do rozpočtu tak podľa neho nemôžu byť zapojené príjmy, ktoré nemá samospráva dané, musia byť súčasťou výnosu dane. "Vďaka príjmom, ktoré si mesto umelo zvýšilo, máme rozpočet vyrovnaný. Ale v skutočnosti je schodkový. Preto dám aj podnet na Ministerstvo financií SR, keďže došlo k porušeniu zákona o rozpočtových pravidlách samosprávy," avizoval.

Gigac mal podľa svojich slov výhrady aj k zníženiu financií na odpadové hospodárstvo o 70 000 eur, financií bude mesto podľa neho potrebovať oveľa viac, rovnako je to aj v prípade mestskej hromadnej dopravy. "Čo ma najviac zaráža, je práve to, že prichádzame do najzlomovejšieho obdobia, ceny budú obrovské, budú stúpať ekonomicky oprávnené náklady a momentálne nemáme akékoľvek opatrenia, druhá zmena rozpočtu nereflektuje na situáciu, ktorú máme s energiami," doplnil.

Hovorca mesta reagoval, že rezervný fond stúpne na viac ako 2,8 milióna eur, čo sú peniaze, ktoré môže použiť samospráva na chod v horších časoch.

"Rozhodnutie vlády o odmenách musíme akceptovať. Samozrejme, počítame s tým, že táto suma bude všetkým samosprávam, tak ako bolo deklarované, dofinancovaná zo štátu," doplnil Ďureje. V prípade odmien pre zamestnancov ide podľa neho o jednu z množstva kompetencií, ktoré štát presúva na samosprávy, a to počas rozpočtového roka. Mesto tiež podľa Ďurejeho musí dofinancovať neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

Hovorca mesta v nadväznosti na kritiku o opatreniach zdôraznil, že poslanec mohol vystúpiť v komisii a dať nejaký návrh. "V takej neistote ako za posledné dva roky samosprávy už dávno neboli. Musíme počítať s tým, že aj vláda naplní svoje finančné prísľuby. Ak naplnené budú, veľmi radi využijeme finančnú pomoc zo strany štátu," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Na opravy komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac
Na opravy miestnych komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac. Navýšenie rozpočtu na investičnú akciu je súčasťou prvej zmeny rozpočtu mesta na tento rok, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (15. 5.) odobrili prievidzskí mestskí poslanci.
viac
10.06.2020
Mesto Prievidza pozastavilo investície v sume takmer 280 000 eur
Opatrenie v súvislosti s výpadkom príjmov v nadväznosti na pandémiu nového koronavírusu premietla do prvej úpravy rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (8. 6.) schválili tamojší mestskí poslanci.
viac
03.05.2023
Mesto Prievidza dofinancuje kultúrnym inštitúciám náklady na energie
Mesto Prievidza dofinancuje kultúrnym domom, ako i ďalším kultúrnym zariadeniam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti náklady na energie. Ďalšie financie Kultúrne a spoločenské stredisko (KaSS), ktoré ich spravuje, použije na rekonštrukciu centrálnej mestskej knižnice i celomestské podujatia.
viac
04.05.2023
Mesto dofinancuje školám náklady na energie
Mesto Prievidza dofinancuje školám vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti náklady na energie. Počíta s tým prvá zmena rozpočtu, v rámci nej sa vyčlenili financie i na projektové dokumentácie. Zmenu schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %