Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.09.2022 08:25

SK8 a ZMOS vyzývajú vládu rokovať o vplyvoch zvýšenia cien plynu a elektriny


Ilustračná snímka: (tasr).


Združenie samosprávnych krajov SK8 a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzývajú vládu na neodkladné rokovania o vplyvoch skokového zvýšenia cien plynu a elektriny na rozpočty samospráv.


Požadujú serióznu diskusiu s vládnym kabinetom o tom, ako pripravuje nový štátny rozpočet a rozpočet verejnej správy.

"Bytostne potrebujeme vedieť, aké kompenzácie vláda chystá alebo nechystá pre samosprávy. Nestabilita, a najmä nepredvídateľnosť financovania nám bráni plánovať rozvojové investície a už začala ohrozovať aj bežný chod verejných služieb," vyhlásil šéf SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Na sneme ZMOS-u v Senci, ktorý sa konal v týchto dňoch, sa zúčastnili aj zástupcovia vlády na čele s jej predsedom Eduardom Hegerom. Vládny kabinet navrhuje podľa SK8 umožniť spoločný postup pri obstarávaní energií pre samosprávy po vzore Európskej únie pri obstarávaní vakcín proti novému koronavírusu.

"Uvedený návrh nerieši výpadky príjmov a nárast nákladov samospráv spôsobený vládnymi opatreniami v podobe daňového bonusu či 500-eurových odmien a zvýšenia platov zamestnancov. Do konca tohto roka a v budúcom roku prídeme o desiatky miliónov eur. A vysoké ceny energií situáciu len zhoršujú," upozornil podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. Obáva sa, že vláda podceňuje situáciu.

V krátkodobom horizonte SK8 navrhuje kompenzáciu výpadkov príjmov a zvýšených výdavkov na energie. V dlhodobom horizonte by sa vláda podľa združenia samosprávnych krajov mala zamerať na podporu diverzifikácie zdrojov energií a na investície do obnoviteľných zdrojov energie či zvyšovania energetickej efektívnosti.

Situáciu žiada riešiť aj Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá adresuje vláde šesť návrhov. Žiada v nich napríklad kompenzáciu zvýšených výdavkov za energie na základných školách od začiatku roka či zníženie DPH na energie.

Premiér Heger deklaruje, že považuje samosprávy za partnerov štátnej správy a pravidelne s nimi rokuje. "Ministerstvo financií už viackrát zdôraznilo, že je pripravené samosprávam pomôcť, a predstavilo aj konkrétne plány a návrhy. Samosprávam by tieto kompenzácie mali pomôcť aj pri narastajúcich cenách energií," uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Ministerstvo financií tento týždeň uviedlo, že vláda predloží komplexný balík opatrení na boj s vysokými cenami energií a ich stabilizáciu pre všetky zložky spoločnosti. Rezort deklaruje, že je v odôvodnených prípadoch pripravený samosprávam pomôcť a že zástupcovia ministerstva primátorom a starostom už niekoľkokrát predstavili konkrétne plány a návrhy, ako by mohla daná pomoc vyzerať.

"Ide o možnosť poskytnutia kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úpravu využitia rezervného fondu, ale aj spomínanú možnosť odpustenia časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti," spresnilo ministerstvo s tým, že je so zástupcami samospráv kedykoľvek pripravené rokovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2021
Premiér: So zástupcami samospráv sme sa dohodli na kvartálnych stretnutiach
Premiér Eduard Heger sa dohodol so zástupcami samospráv, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska (ÚMS) a združením samosprávnych krajov SK8, na pravidelných kvartálnych stretnutiach.
viac
24.09.2022
Memorandum o spolupráci s vládou nebolo podpísané
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa zúčastnil rokovania republikových združení územnej samosprávy s predsedom vlády Eduardom Hegerom a štátnym tajomníkom rezortu financií Marcelom Klimekom.
viac
08.10.2022
Rokovala Rada Združenia miest a obcí Liptova
V stredu 5. októbra 2022 sa uskutočnilo rokovanie Rady Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL). Zúčastnil sa na ňom aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
13.01.2023
ÚMS čaká, ktoré z prísľubov štátu o pomoci s vysokými cenami energií sa naplnia
Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s vysokými cenami energií čaká, ktoré z prísľubov štátu sa naplnia a v akom časovom horizonte.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %