Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.10.2021 03:35

Ružinov odkúpi 12,7 ha pozemkov na Ostredkoch, zabráni tak výstavbe


Ružinov, ilustračná snímka (tasr)


Bratislavský Ružinov odkúpi na Ostredkoch, jednom z najväčších sídlisk mestskej časti, od súkromného vlastníka 12,7 hektára pozemkov za 3,75 milióna eur. Ide o približne tretinu celého sídliska.


 Rozhodli o tom tento týždeň miestni poslanci. Má sa tým zabrániť výstavbe plánovaných 12 bytových domov, proti ktorej spísali obyvatelia petíciu. Pre mestskú časť to znamená zároveň realizáciu viacerých projektov.       

"Ružinovu sa podarilo dohodnúť odkúpenie týchto pozemkov, ktoré majú znaleckú hodnotu takmer 30 miliónov eur za takmer desaťnásobne nižšiu cenu. Pre Ostredky to znamená veľmi veľa. Je to zavŕšenie takmer desaťročného boja obyvateľov za to, aby získali svoje sídlisko späť," uviedol pre TASR starosta Ružinova Martina Chren.       

Dohoda pre mestskú časť znamená napríklad opravu veľkých parkovísk popri Starej Trnavskej, vybudovanie križovatky Maximiliána Hella – Trnavská cesta, vrátane rozšírenia komunikácie Maximiliána Hella. Vysporiadať sa budú môcť pozemky pod niektorými bytovými domami v lokalite, ako aj pod hospodárskymi budovami s možnosťou ďalšieho využitia napríklad na rozšírenie kapacít pre jasle, škôlku, seniorské centrum či komunitné aktivity.       

Samospráve sa tiež otvára možnosť zveľadenia parkov, zrevitalizovania námestia či rekonštrukcie detských ihrísk. Vysporiadať by sa mohli tiež všetky komunikácie na rozšírenie parkovacích miest. Do vlastníctva mestskej časti sa zároveň vráti viac ako 10.000 metrov štvorcových územia Parku Ostredky, kde sa počíta s obnovou verejných toaliet.       Pozemky sa nachádzajú v priestore ulíc Jadrová, Rovníková, Dr. Vlada Clementisa, Maximiliána Hella, Drieňová, Jesenná, Meteorová, Stálicová, Trnavská cesta, Kozmonautická, Zimná, Radarová, Mesačná. Pozemky sa nachádzajú pod bytovými domami, v okolí bytových domov, v okolí materskej školy na Stálicovej ulici, pod parkoviskami a nezastavaným plochami so zeleňou v sídlisku.       

Na území, kde sa mala realizovať výstavba, sa mestskej časti podarilo v minulosti presadiť dočasnú stavebnú uzáveru.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2016
Petíciu za zachovanie ostrova Sihoť podpísalo viac ako 2000 ľudí
Petíciu za zachovanie bratislavského ostrova Sihoť ako významného, strategického a najstaršieho vodárenského zdroja podpísalo za prvé tri dni od jej spustenia viac ako 2000 ľudí.
viac
27.10.2016
Toxická skládka sa týka všetkých
Toxická skládka po CHZJD v bratislavskej Vrakuni musí byť odstránená skôr, než dôjde k ekologickej katastrofe. Ako a kedy sa tak stane, na to by mala dať odpoveď diskusia na pôde Bratislavskej župy, ktorá sa uskutoční v priebehu novembra.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
06.10.2022
Ružinov získa do správy komunikácie a pozemky vo Vlčom hrdle
Bratislavský Ružinov získa do svojej správy komunikácie, pozemky a zeleň vo Vlčom hrdle, ktoré vlastní spoločnosť Slovnaft. Stať by sa tak malo na jar budúceho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %