Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.03.2023 12:35

Rozpočtové provizórium skončilo, poslanci schválili rozpočet


Kežmarok.


V Kežmarku skončilo rozpočtové provizórium, ktoré trvalo desať týždňov, tamojší poslanci tento týždeň schválili rozpočet. Ten bude vyrovnaný na úrovni viac ako 27 miliónov eur.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Sosková s tým, že rok 2023 bude pre Kežmarok v znamení prípravy projektov a dokončenia rozpracovaných investícií mesta, ktorými sa zdokonalí zdravotná starostlivosť, komunikácie či bývanie.

"Dotácie poputujú aj do športu, vzdelávania, kultúry či na podporu sociálnych služieb. Okrem dokončenia rekonštrukcií ciest a chodníkov sú naplánované aj investície do nových moderných technológií a vytvorenia smart komunikácie či revitalizácie zelene a tiež na usporiadanie 31. ročníka festivalu Európske ľudové remeslo," uviedla hovorkyňa.

Rozpočet sa podľa primátora Jána Ferenčáka nezostavoval v tejto dobe jednoducho, napriek tomu ho hodnotí ako vyvážený a prorozvojový. "Mnohé mestá a samosprávy upustili tento rok od investovania, pretože na to nemajú zdroje. Nás kríza naučila hľadať vnútorné rezervy tam, kde sme v minulosti ani netušili, že ich máme. Robíme všetko pre to, aby každá oblasť dostala príležitosť na svoje fungovanie a rozvoj," uviedol Ferenčák.

Zmeny sa dočkalo financovanie športových klubov, zámerom je podpora športu prostredníctvom sprístupnenia verejných športovísk v pôsobnosti samosprávy širokej verejnosti. Komisia školstva, mládeže a športu má na prerozdelenie pre rok 2023 schválených 100 000 eur. Financie sú určené predovšetkým na podporu rozvoja pohybu a zdravého životného štýlu detí a mládeže. "Financovanie športu ostáva na rovnakej úrovni, zosúladili sme len poskytovanie dotácií tak, ako to určuje zákon a zároveň vrátili túto kompetenciu mestskému zastupiteľstvu," objasnil primátor.

Zároveň upozornil, že Kežmarok patrí medzi okresy s najvyššou mierou nezamestnanosti, preto sa radnica rozhodla v rozpočte ponechať možnosť celkového čerpania až 3500 eur na poskytnutie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi. V rozpočte tiež ponechali financie na úpravu mestských cintorínov, detských ihrísk, prevádzku letného kúpaliska či výsadbu zelene. Občania sa budú môcť opäť uchádzať o podporu projektov cez participatívny rozpočet vo výške 3000 eur.

Na tohtotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva zložil sľub aj nový poslanec Igor Kredátus, ktorý nahradil Milana Glevaňáka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2018
ŽSK rozdelí žiadateľom v troch výzvach dotácie vo výške 322-tis. eur
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) rozdelí z tohtoročného rozpočtu žiadateľom vo výzvach Aktívny človek – aktívna spoločnosť, Kultúra a Regionálny rozvoj celkovo 322.000 eur. Zastupiteľstvo ŽSK schválilo výzvy na zasadnutí v pondelok 19. marca a oficiálne ich vyhlási vo štvrtok 22. marca.
viac
08.02.2023
Staré Mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 33 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 33 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023. Mestská časť týmto krokom zároveň vystupuje z rozpočtového provizória.
viac
09.02.2023
Nové mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 42 miliónmi eur
Bratislavské Nové Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 42 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023.
viac
13.03.2023
Dotácie v celkovej výške 68 500 eur získalo tento rok 12 združení
Približne 68 500 eur pôjde v Poltári tento rok na dotácie pre 12 tamojších združení a spolkov. Poslanci o tom rozhodli na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %