Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.01.2023 01:30

Riadenú skládku odpadov zatvorili, občania si za odvoz priplatia


Ilustračná snímka.


Riadenú skládku odpadov v Spišskej Belej pod Tatrami koncom roka zatvorili. Mestský podnik, ktorý je jej prevádzkovateľom, o tom rozhodol na základe neúspešných žiadostí na Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP).


Vedenie v priebehu troch rokov žiadalo o zvýšenie kapacity skládky, o vydanie zmeny integrovaného povolenia na jej prevádzku aj o povolenie na vybudovanie tretej časti. Ani s jednou žiadosťou však prevádzkovateľ neuspel. Informoval o tom na webovej stránke mesta primátor Peter Zibura s tým, že od nového roka tam už nie je možné odpad uložiť a mesto muselo pristúpiť aj k zvýšeniu poplatku za odvoz odpadu.

"Povolenie na prevádzkovanie skládky už stratilo platnosť a zároveň došlo aj k preplneniu jej povolenej kapacity. Prevádzkovateľ musí rešpektovať platnú legislatívu a vyhnúť sa tak protiprávnemu konaniu," ozrejmil primátor. Vlastníkom skládky je mesto a jeho občania preto podľa neho roky platili o 20 až 40 percent menej za odvoz odpadu v porovnaní s bežnou trhovou cenou. Po rozhodnutí SIŽP poslanci mestského zastupiteľstva schválili nové všeobecne záväzné nariadenie a zvýšenie poplatku za komunálny odpad o 30 percent na 43,80 eura za osobu a rok. Podnikatelia budú za týždenný vývoz komunálneho odpadu zo 120-litrovej nádoby platiť ročný poplatok 286 eur. "Pri návrhu na zvýšenie poplatku sa brali do úvahy stúpajúce náklady za uloženie odpadu na úroveň trhovej ceny skládky, ktorá náš odpad prevezme, ako aj zvýšené náklady na prepravu odpadu," objasnil Zibura.

Po uzavretí skládky v Spišskej Belej budú môcť občania svoj drobný stavebný odpad odvážať na Riadenú skládku tuhého komunálneho odpadu v Ľubici v zmysle aktuálneho cenníka. Väčšie množstvo vyzbieraného vytriedeného materiálu môžu občania naďalej bezplatne priniesť na zberný dvor v areáli Mestského podniku Spišská Belá.

"Naďalej platí, že len dôsledným triedením odpadu sa dosiahne zníženie množstva tuhého komunálneho odpadu. V kalendárnom roku 2022 občania mesta vyprodukovali približne o 450 ton zmesového odpadu menej ako v roku 2020. Spoločným rozumným prístupom pri tvorbe odpadov, ktorý spočíva v ich minimalizovaní, sa môžeme pokúsiť o stabilizáciu zákonného poplatku v budúcnosti. Tu je potrebné si uvedomiť, že cena, ktorú platíme za likvidáciu či separáciu odpadov, je cena za naše životné prostredie," uzavrel primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
Čiernu skládku odpadu pri vodnom toku Biela sa podarilo odstrániť
Nelegálnu skládku pri vodnom toku Biela v Spišskej Belej, ktorú mesto už dávnejšie evidovalo v blízkosti tzv. kamenného mosta, sa podarilo odstrániť.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
12.11.2021
Spišská Belá bude čipovať nádoby na komunálny odpad
Mesto Spišská Belá bude v týchto dňoch čipovať nádoby na komunálny odpad v domácnostiach aj u podnikateľov. Paula Grivalská z tamojšieho mestského úradu informovala, že cieľom je zabezpečiť zber dát z vývozu odpadu v reálnom čase, ako aj ich analýzu.
viac
06.12.2021
Za pol roka vytriedili obyvatelia takmer 20 ton kuchynského odpadu
Za pol roka vytriedili obyvatelia podtatranského mestečka Spišská Belá takmer 20 ton biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %