Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.09.2016 11:28

Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne


Celková ročná úspora pre mestskú kasu po rekonštrukcii predstavuje 106-tisíc eur.


Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.


„Budovu postavili v 80. rokoch minulého storočia a jej hospodárnosť má značné rezervy. Je možné vo veľkej miere ich znížiť práve stavebnými úpravami, ako je komplexná obnova obálky budovy,“ uviedol autorizovaný inžinier Ján Hlina. Malo by sa tak stať prostredníctvom zateplenia obvodového plášťa minerálnou vlnou v odvetrávanej fasáde, zateplením plochej strechy, odizolovaním stropu nevykurovaného suterénu od vykurovaného prvého nadzemného podlažia. „Po týchto úpravách opäť vyregulujeme vykurovací systém,“ priblížil. Vzhľadom na technické, konštrukčné a funkčné nároky obvodového plášťa, ktorý tvorí odvetraná fasáda, nebolo možné zachovanie pôvodného materiálu, ktorým bol mramor z bulharského sídla Vraca, nesený na hliníkovom rošte. Stavbári musia celú konštrukciu nahradiť a prispôsobiť novo navrhovanej obálke budovy, ktorá zabráni významným tepelným stratám. „Nový obklad je navrhnutý keramický, čím ušetríme energiu a minimalizujeme údržbu, zároveň adekvátne esteticky nahradíme pôvodný obklad. Architektonické stvárnenie a kompozícia fasád zostane zachovaná,“ zdôraznil J. Hlina.

Ďalším významným miestom spotreby elektrickej energie je pôvodné osvetlenie. Operačný program Kvalita životného prostredia, z ktorého je možné čerpať financie, vyžaduje aj zníženie emisií, ktoré pri spotrebe energie vznikajú. Tým sa otvorila otázka a zároveň potreba naprojektovať obnoviteľný zdroj energie. Ako najefektívnejší zdroj sa ukázali fotovoltaické panely, ktoré budú mať plochu 80 m² a môžu vyprodukovať 10 MWh elektrickej energie ročne.

Hlavnými pozitívami je šetrenie finančných prostriedkov mesta, na základe energetického auditu sa mesto dostáva až na úsporu 52 %. Budova sa zo súčasného zatriedenia v energetickej certifikácii z triedy, keď je „budova energiou plytvajúca“ dostane do triedy „nízkoenergetická“.

Primátor Ján Blcháč pripomenul, že celková ročná úspora pre mestskú kasu po rekonštrukcii predstavuje 106-tisíc eur. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do mája 2017.

 

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
02.11.2017
Aj rok 2018 bude patriť obnove materských škôl
Za dva roky investovala Banská Bystrica do obnovy materských škôl (MŠ) z vlastných zdrojov takmer 1 000 000 eur. V závere minulého roka zároveň uspela v troch projektoch za 2 760 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
29.07.2020
Rekonštrukcia zdravotníckej školy si vyžiada 4 milióny eur
Investíciu viac ako 4 milióny eur si vyžiada rekonštrukcia 30 rokov starej budovy Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši.
viac
22.08.2020
Mesto opravuje poškodenú zadnú fasádu budovy radnice
Mesto Levice upozorňuje občanov, aby na vstup do budovy mestského úradu dočasne nevyužívali zadný vchod z Holubyho ulice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %